Desperata föräldrar startar läxgrupp: Alla barn får inte stöd

Annika har skapat gruppen "Desperata läxföräldrar". Där ska föräldrarna hjälpa varandra med barnens läxor. Något som egentligen är lärarnas jobb menar hon.


Som det är i dag tar barnen nästan dagligen med sig läxor hem och föräldrarna måste agera lärare. Men alla barn får inte det stöd de behöver, därför har Annika Falck startat läxgruppen "Desperata läxföräldrar" som finns på Facebook. 

– Egentligen är det lärarnas uppdrag att lära ut barnen, men som det är i dag måste föräldrarna göra en del av jobbet, säger Annika Falck till Nyheter24.


Alla barn får inte hjälp

Annika är rektor på en skola i Helsingborg. Hon är kritisk till läxor och önskar att mer av lärandet skulle ske i klassrummet. Men enligt henne finns det en slags "läxkultur" i Sverige

– Många säger att barnen ska ha läxor för att det alltid har varit så.

Enligt henne kan läxor skapa orättvisa. Eftersom det bara är vissa barn som har föräldrar som kan lära ut. så är det bara vissa som får den kunskap de behöver.

– Alla kan inte få hjälp hemifrån, och så kan det inte vara. 

Men det finns läxrut?

– Jag skulle aldrig få för mig att använda det. Det blir fel när inte alla kan använda sig av den hjälpen. 

I stället vill Annika att föräldrarna i läxgruppen ska hjälpa varandra, det vill säga byta tjänster. Hon har själv fått hjälp med sin sons engelskaläxa. 

– Och jag har hjälpt till med matteläxor då jag själv har arbetat som mattelärare. 


Inte föräldrars ansvar

I läxgruppen ska föräldrarna kunna byta tips med varandra, till exempel på hur man ska förklara mattetal. Dock poängterar Annika att ansvaret egentligen inte ska ligga på föräldrarna. 

– Det är inte föräldrarnas jobb att lära ut, det är lärarnas. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!