Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Butik i Göteborg kritiserad för rasistisk Halloween-kostym

Bilden som fick Kristin att stanna upp.
1 av 2

Bilden som fick Kristin att stanna upp.

Copyright 2014. All rights reserved.

Facebookinlägget.
2 av 2

Facebookinlägget.

Nyheter | 23/10/2014 21:07

Partybutiken Bodega i centrala Göteborg kritiseras på Facebook för rasistisk utklädnad.

Det var under torsdagen, när Kristin Wallgren besökte Partybutiken Bodega i centrala Göteborg, som hon lade märke till den rasistiska utklädnaden. Hon valde att posta ett inlägg på butikens Facebooksida där hon ifrågasatte skyltningen. Vad hon fick tillbaka var ett minst sagt konstigt svar.

– Först gick jag bara förbi och tänkte att det var lite rasistiskt. När jag väl granskade bilden så såg jag bakgrunden och tänkte att det verkligen var kulturell appropriering, säger Kristin till Nyheter24.

Bilden föreställer två vita människor som har målat blackface och ska föreställa två afrikaner. Bakgrunden är en savann.

Tack vare media

Kristin berättar att det som fick henne att stanna upp och reagera är tack vare all uppmärksamhet kring rasistiska och sexistiska halloweenutklädnader i media.

– Det har ju stått mycket i tidningarna om vad man får och inte får ta från andra kulturer.

Svar från butiken

Kristin postade ett inlägg på butikens Facebooksida och fick svar från dem:

"Detta tycker vi bottnar i ett sk "tolkningsföreträde" dvs att någon har rätt och någon har fel. Vi anser oss inte på något sätt ha tolkningsföreträde men vi vill ha ett varierat sortiment och ser inte denna som rasistisk. Alla skall ha rätt att klä ut sig till vem de vill och det är ett val som varje individ gör"

Somliga skulle hävda att butiken har fått betydelsen av ordet tolkningsföreträde om bakfoten. Det menar åtminstone Kristin.

– Deras svar var ganska luddigt då de inte ens använde ordet tolkningsföreträde rätt. Jag visste inte ens vad jag skulle svara, vart bara arg då de menade att det inte var rasistiskt.

Nyheter24 har varit i kontakt med butikschefen Anders Svärd, som har valt att inte kommentera händelsen över telefon.