Menskoppar ska hjälpa unga flickor i Uganda att få gå i skolan
Maria Johansson och Malin Karlsson startade projektet Menstrual Cup Uganda för att hjälpa flickor i Uganda att få gå klart skolan.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Här och här finns mer information om Menstrual Cup Uganda.
Vet du redan nu att du vill donera pengar till projektet?
Bidragen överförs till MenstrualCupUganda, Swedbank, med kontonr: 8105-9, 934 917 473-1.
Maria och Malin vill ha möjlighet att tacka alla som vill bidra, så skriv gärna ditt namn i överföringen.
En av de vanligaste anledningarna till att flickor i Uganda tvingas sluta skolan är att de börjar få mens. Den begränsade tillgången till mensskydd och stigmat som finns kring menstruation gör situationen för flickor och kvinnor i Uganda väldigt svår.
Många tvingas använda gamla tygbitar, gräs eller tidningspapper som skydd och flickorna är väldigt rädda för att de ska blöda igenom kläderna i skolan. De dåliga skydden leder till även till infektioner.
Stor fattigdom
Hösten 2013 var Maria Johansson och Malin Karlsson, som läser socionomprogrammet, i Uganda och jobbade med organisationen Reproductive Health Uganda (RHU). RHU arbetar med personer som lever i fattigdom och hjälper dem med saker som rör reproduktion, könssjukdomar, menstruation och abortvård. Under sin tid där insåg de hur starkt stigmat kring mens är, och såg hur många som faktiskt lever i fattigdom.
När de förstod att många trots det köper dyra mensskydd kom Maria och Malin på idén att starta projektet Menstrual Cup Uganda, ett projekt som syftar till att ge flickor i utsatta områden i landet tillgång till menskoppar.
– Det finns en utbredd fattigdom i Uganda och de flickor och kvinnor som trots knappa resurser köper menstruationsskydd genom menskoppar i stället använda pengarna till annat, som skoluniformer, böcker, mat till familjen och så vidare.
LÄS MER: "Sluta smussla med tampongerna"
Träning och information ingår
Utdelningen av menskopparna sker med hjälp av tre medarbetare på organisation RHU, men det är inte bara tillgången till gratis skydd som ingår i projektet.
– I samband med utgivningen av menskopparna ingår även träning i hur kopparna används och rengöras samt information om vad menstruation är och hur kroppen fungerar, säger tjejerna och fortsätter:
– Menstrual Cup Uganda gör även två uppföljningar med några månaders mellanrum, för att utvärdera användningen och för att kunna besvara på frågor som kan ha uppkommit.
Vad har ni för mål med projektet?
– Bristen på hygieniska mensskydd får fysiska, psykiska och sociala konsekvenser för flickor och kvinnor i Uganda, målet med projektet är att reducera dessa konsekvenser med menskoppen som hjälpmedel.
Men på lång sikt menar de att projektet också ska leda till ökad jämställdhet mellan könen, eftersom menskopparna kommer göra det lättare för flickor att gå i skolan och avsluta sina utbildningar.
– Utbildning är en mänsklig rättighet och bristen på menstruationsskydd skall inte få stå i väg för detta.
Beroende av stöd
Menstrual Cup Uganda är icke-vinstdrivande och beroende av donationer från privatpersoner. Hittills har 160 flickor fått tillgång till varsin menskopp samt utbildning i hur den används.
– Vår förhoppning är att projektet skall fortgå och att menskoppar skall vara tillgängliga och en långsiktig lösning för tjejer i Uganda. Genom att i framtiden omvandla MCU till en community based organization, CBO, hoppas vi kunna få stadigvarande stöd av företag och andra organisationer.