Ledamoten hängs ut i två privata sexklipp.
1 av 4
Ledamoten hängs ut i två privata sexklipp. - Foto: TT / Faksimil
Riksdagen.
2 av 4
Riksdagen. - Foto: TT
Scarlett Johansson är en av de kändiskvinnor som drabbats av läckta bilder.
3 av 4
Scarlett Johansson är en av de kändiskvinnor som drabbats av läckta bilder. - Foto: AP / TT
Även "Hunger games"-stjärnan Jennifer Lawrence har drabbats.
4 av 4
Även "Hunger games"-stjärnan Jennifer Lawrence har drabbats. - Foto: AP / TT

Riksdagsledamot uthängd på porrsajt

Nyheter24 kan avslöja att en riksdagsledamot hängs ut på en känd porrsajt. Nu har partiet startat en utredning.


Hämndporr

Definitionen enligt Språktidningen:

"Det har drabbat skådespelaren Scarlett Johansson och hockeyspelaren Mike Zigomanis men också tusentals människor som lever ett liv bortanför mediernas strålkastarljus. Att hämnas genom att lägga ut naken- eller sexbilder på en tidigare partner blir allt vanligare. Fenomenet kallas 'hämndporr' efter engelskans 'revenge porn'".

Kändisar uthängda

Den senaste tiden har präglats av läckta nakenbilder på kändisar som spridits mest på nätforum som 4chan och Reddit. Det hela har av medlemmarna själva fått namnet "The Fappening" – en ordlek med ett populärt slangord för att onanera.

Endast ett ytterst fåtal av de drabbade kändisarna var män. Bland kvinnorna återfanns Jennifer Lawrence och Rihanna.

Två olika sexvideos på en svensk riksdagsledamot har laddats upp på en stor porrsajt av en okänd person, kan Nyheter24 nu avslöja.

Partiet vill inte kommentera det inträffade men meddelar att en utredning satts igång.

Två amatörfilmade och mycket intima sexklipp har laddats upp på personen som tydligt går att identifiera. I ett av klippen hörs politikern säga: "Det här är bara för dig". Klippen är uppladdade av en fejkad profil – alltså inte av politikern själv.

Partiet: "Vi gör vår utredning, sen får vi se"

Nyheter24 har under den senaste veckan försökt nå politikern utan resultat. Efter många försök har en tjänsteman från politikerns parti hört av sig och förklarat att de tillsammans beslutat att riksdagsledamoten inte ska kommentera någonting.

– Vi kommer inte att kommentera någonting eftersom vi har påbörjat en utredning, säger tjänstemannen till Nyheter24.

Personen som hört av sig vill inte kommentera något kring uthängningen och vill inte svara på om händelsen är polisanmäld.

– Vi gör vår utredning, sen får vi se hur vi går vidare med det, om vi tar det till polisen.

Experten: "Ett fenomen som ökat"

Alexandra Rodell, projektledare på Juridikinstitutet, handskas allt oftare med fall som rör så kallad "hämndporr". Det vill säga när någon har lagt ut nakenbilder eller filmer på nätet mot en persons vilja.

– Det är ett fenomen som ökat och fått mer uppmärksamhet, mer i vissa länder än andra. I flera amerikanska delstater finns det lagstiftning mot hämndporr, säger Rodell till Nyheter24.

Juridikinsitutet vill se en förändrad lagstiftning även i Sverige.

Vad kan man göra om man blivit drabbad?

– Det är svårt, men det man ändå kan göra är att polisanmäla. Sedan kan man höra av sig till sajten, även om de inte brukar bry sig så mycket. Och så kan man begära avindexering (det vill säga att länken ej blir sökbar på exempelvis Google, reds. anm.).

Enligt Rodell kan fallet med riksdagspolitikern röra sig om ett eventuellt förtal.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.