Spice konfiskerat av polisen i amerikanska Colorado.
Spice konfiskerat av polisen i amerikanska Colorado. - Foto: TT

Spice fortsätter att skada – sju förgiftade på en dag: "Epidemi"

"Det är en oroande utveckling för vi ser att det blir allt vanligare".


Om Spice:

Spice är ett samlingsnamn för syntetiska cannabinoider som sägs ge ett väldigt starkt, cannabisliknande rus.

Flera av de aktiva ingredienserna narkotikaklassades i Sverige den 15 september 2009.

VISBY. Nätdrogen spice fortsätter att skörda offer i rasande takt. Den senaste tiden har en rad incidenter rapporterats runt om i hela landet, nu allra senast från gotländska Visby. Bara under det senaste dygnet ska sju personer ha förts till sjukhus, rapporterar SVT:s Östnytt.

– Innehållet i Spice varierar kraftigt med flera olika mycket potenta substanser, varför drogen är mycket oberäknelig och effekterna svårförutsedda. Varianter av drogen är lättåtkomliga via näthandel varför vi manar föräldrar att vara uppmärksamma, säger överläkaren Franz Rücker och ST-läkaren Lars Östman på Intensivvårdsavdelningen vid Visby lasarett, i ett gemensamt uttalande.

"Som en epidemi"

Flera av de personer som kommit in till Visby lasarett har varit medvetslösa och deras tillstånd har varit att betrakta som livshotande. Det ska ha handlat om såväl ungdomar som vuxna som drabbats.

– Det har varit som en epidemi. Det är en oroande utveckling för vi ser att det blir allt vanligare, säger Rücker till Östnytt.

Fler sorter ska förbjudas

Samtidigt kommer uppgifter om att ytterligare ett 20-tal variationer av spice ska klassas som hälsofarliga – det är i alla fall vad Folkhälsomyndigheten tänker föreslå till regeringen.

– Vi inser att man inte löser problemet med att unga är intresserade av att röka spice. Det är ingen totallösning att förbjuda dessa sorter. Det är snarare ett verktyg för myndigheterna, polis och tull, så att de får en snabbare väg att agera, säger Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten till Östnytt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!