Hennes bror dog av en överdos – ett år senare hjälper hon de hemlösa

När Pierre Douhane var 14 år började han knarka. För ett år sedan dog han av en överdos, 27 år gammal. Dagen efter startade hans syster, Petra Douhane, en insamling för de hemlösa.


Hjälp hemlösa

Vill du bidra med pengar eller bara visa ditt stöd? Här hittar du Facebooksidan

– Under det här året har vi lyckats ge hemlösa massa kalsonger, underställ och strumpor, berättar Petra Douhane till Nyheter24.

I måndags skrev hon ett Facebookinlägg där man kan läsa om SOS-samtalet som var startskottet för insamlingen "En kalsong till Pierre".  

Det var när hon och resten av familjen sorterade Pierres kläder på härbärget han bott på, som hon kom på idén. 

– Föreståndaren hindrade oss att kasta hans trasiga kalsonger, det var bättre att vi la dem i insamlingsboxen sa hon. 

Det var då Petra förstod att många hemlösa saknar underkläder, och startade insamlingen till minne av Pierre. 

Vägen tillbaka

I dag, ett år senare, har bidragen strömmat in, trots att få trodde på idén. Både privatpersoner och företag har bidragit med pengar till underkläder, strumpor och underställ. Och nu vill Petra ta insamlingen till en ny nivå. Det nya projektet kallas "Vägen tillbaka".  

– Syftet är att stärka de hemlösas självkänsla och vara ett stöd för dem när de vill tillbaka till det "vanliga livet".

Det kan handla om att någon vill ha kläder inför en arbetsintervju, någon annan kanske vill ha en bok att läsa eller besöka sina barn. Som det är i dag finns inte den hjälpen. 

– Till exempel villl en ung kille åka och hälsa på sina föräldrar som bor för långt bort.

Kritisk mot samhället

Petra är kritisk till hur samhället hanterar människor som är hemlösa och missbrukar. Till exempel tar det för lång tid innan de får den hjälp de ber om. Och när de blir avgiftade, eller vill bli avgiftade, placeras de på härbärgen där andra missbrukare bor. 

– Att placera dem på ett ställe där andra missbrukar, är som att sätta en före detta alkoholist på Pripps bryggeri. 

Hon säger att det är en orsak till att Pierre dog. Han fick bo på ett härbärge i väntan på avgiftning.

– Hade han inte placerats där hade jag inte burit den sorg jag har i dag. 

Vad kan vi i samhället göra?

– Alla måste ändra sin syn på att "de får skylla sig själv", det är en beroendesjukdom de har. Vi måste börja se dem och släppa våra förutfattade meningar. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norsk räktrålare drog upp död kropp

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.