Mats jagade ikapp rånaren.
Mats jagade ikapp rånaren. - Foto: Privat

50-årige Mats jagade ikapp beväpnad rånare – nu får han medalj

Snacka om civilkurage!


STOCKHOLM. När Mats Kölnäs, 50, skulle åka till Enskedeoch handla med familjen tog dagen en oväntad, actionspäckadvändning.

När Mats höll på att packa nervarorna såg han hur en man hotade två tjejer med pistol och var påväg att råna dem.

– Han såg att jag la märke till honom och började rusa ut. Jag började lubba efter och ringde polisen samtidigt, säger Mats till Nyheter24.

Jagade rånaren till fots

Mats jagade sedan mannen över ett torgoch in på en gata där han till slut tappade bort rånaren. Menjakten var inte över.

– Jag stannade en tjej som kom gående för att fråga om hon hade sett honom. Men just då såg jag hur någon hukade bakom en soptunna, kanske fyra meter ifrån mig.

Och det är här det riktigt börjarhetta till!

Riktar pistolen mot Mats

Mannen höjer pistolen och gör enmantelrörelse mot Mats och skriker ”backa!!” samtidigt som hanriktar vapnet mot Mats mage.

– Jag tog några steg bakåt och började röra mig därifrån, berättar Mats.  Rånaren började sen rusa åt andra hållet, Mats sprang samtidigt upp på en sidogata för att genskjuta banditen, men när han kom upp på bilvägen hade polisen redan gripit brottslingen. Nu har Mats fått medalj för sin heroiska insats. 

"Det hade inte gått utan din hjälp"

– På medaljceremonin sa en av poliserna som varit med i insatsen att det förmodligen inte gått att gripa den här killen utan min hjälp. Man ska göra det som känns rätt, men samtidigt är det viktigt att ha bra omdöme och inte konfrontera i onödan. Men ibland kanske det är bra att våga lite och inte tänka för mycket, skrattar Mats. 

Den här historien uppmärksammades först av Mitt i Stockholm 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde folk visa mer civilkurage?
Tack för din röst!