1 av 2
- Foto: Svt/Instagram
Nu får tiggarna värma sig igen på tågstationen i Linköping.
2 av 2
Nu får tiggarna värma sig igen på tågstationen i Linköping. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Resenärer rasade mot förbudet mot tiggare – nu backar fastighetsägaren

I Linköping har tiggarna stoppats från att sitta på bänkarna i tågstationen, det är för deras skull sa kommunchefen. Men nu tas förbudet bort efter protester från resenärer.


På Linköpings järnvägsstation har man kunnat mötas av denna skylt på bänkarna: 


Det är fastighetsägaren Jernhusen som satt upp dem för att hålla tiggarna borta. Till SVT sa säkerhetschefen hos Jernhusen att det är för att resenärer har klagat via meja och telefon. 

– Till exempel sa de att de inte kunde gå på toaletten på grund av att det stod 40 personer före i kön, och som inte betalar. Dessutom går det inte att sitta på bänkarna. 

Men nu backar Jernhusen och skyltarna ska tas bort efter att flera människor har kritiserat dem, skriver Hallandsposten.

– Det blev fel. Det är ett samhällsproblem som inte Jernhusen kan lösa, säger Cecilia Granath, pressansvarig hos Jernhusen till Hallandsposten

Har kritiserats 

Flera resenärer har rasat mot förbudet.

– Det är en rätt oschysst att köra bort folk på det sättet. De har också rätt att vara här, de är människor som vi, säger resenären Nathalie Wigardt till SVT. 

Även på Twitter har människor protesterat:


Även texten på en av skyltarna har klottrats över och ersatts med en annan text, nämligen: Bänkar till alla. 

"För tiggarnas skull"

Kommunchefen i Linköping, Joakim Kärnborg, har kritiserats eftersom att han sa att förbudet för tiggarnas skull.

– De är ju inte här för att värma sig, de är ju här för att tigga. Jag tror att vi skulle göra dem en otjänst om vi isolerade dem på ett varmt ställe, sa han till SVT. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.