Söndag 4 Dec
Stockholm

Sara "tigger" – för att hjälpa andra tiggare

Sara står med skylt utanför affären för att uppmärksamma tiggeri.
1 av 3
Sara står med skylt utanför affären för att uppmärksamma tiggeri.
I vanliga fall brukar Ivan sitta där.
2 av 3
I vanliga fall brukar Ivan sitta där.
Sara utanför affären.
3 av 3
Sara utanför affären. Foto: Privat

Sara sitter utanför mataffären med ett plakat för att uppmärksamma tiggeri och för att försöka hjälpa Ivan som brukar sitta och tigga – på "hennes" plats.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KUNGSBACKA. Sara Aderby, 36, har sedan i morse suttit utanför Hemköp med ett plakat för att uppmärksamma tiggeriet.

"Hej, jag sitter inte här för att tigga utan för att belysa ett samhällsproblem. Det är inte flashigt att sitta så här utan den sista av utvägar för en människa som annars står utan inkomst. Skänk gärna en slant i min medmänniskas mugg (eller i min för all del för den hamnar i hens senare" – står det på skylten som Sara håller upp.

– Jag har tröttnat på inskränkta människor som tror att folk sitter här för att de tror att de har ett val. Det sker så mycket diskussioner kring detta och jag blir både arg och ledsen. Det är kallt, förnedrande och det här är människor som inte har något val eller inkomst, säger Sara till Nyheter24.

Förlorade hus i storm

Sara gör det här för att belysa problemet och få upp det på agendan. Just i dag gör hon det för Ivan som för närvarande sitter bredvid henne.

Ivan kom till Sverige från Bulgarien för två månader sedan efter att han hade förlorat sitt hus i en storm.

– Han var skeptisk först men jag försökte förklara varför jag gör det här. Jag hällde exempelvis min kopp i hans kopp för att illustrera. Men Google translate är en pärla och det är så vi har kommunicerat, säger Sara och fortsätter:

– I början såg alla bara mig och han ville inte att det skulle falla något dåligt ljus på honom så han bad mig att lägga undan min telefon för det "får man inte ha". 

Blandade reaktioner

Människor har kommit och gått utanför mataffären och reaktionerna har varit blandade.

– Än så länge så är det många som har läst plakatet, men det är också många som har tittat åt sidan, några har frågat varför jag sitter här och har sedan tyckt att det var bra. Vi måste belysa det här problemet.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.