Sara står med skylt utanför affären för att uppmärksamma tiggeri.
1 av 3
Sara står med skylt utanför affären för att uppmärksamma tiggeri.
I vanliga fall brukar Ivan sitta där.
2 av 3
I vanliga fall brukar Ivan sitta där.
Sara utanför affären.
3 av 3
Sara utanför affären. - Foto: Privat

Sara "tigger" – för att hjälpa andra tiggare

Sara sitter utanför mataffären med ett plakat för att uppmärksamma tiggeri och för att försöka hjälpa Ivan som brukar sitta och tigga – på "hennes" plats.


KUNGSBACKA. Sara Aderby, 36, har sedan i morse suttit utanför Hemköp med ett plakat för att uppmärksamma tiggeriet.

"Hej, jag sitter inte här för att tigga utan för att belysa ett samhällsproblem. Det är inte flashigt att sitta så här utan den sista av utvägar för en människa som annars står utan inkomst. Skänk gärna en slant i min medmänniskas mugg (eller i min för all del för den hamnar i hens senare" – står det på skylten som Sara håller upp.

– Jag har tröttnat på inskränkta människor som tror att folk sitter här för att de tror att de har ett val. Det sker så mycket diskussioner kring detta och jag blir både arg och ledsen. Det är kallt, förnedrande och det här är människor som inte har något val eller inkomst, säger Sara till Nyheter24.

Förlorade hus i storm

Sara gör det här för att belysa problemet och få upp det på agendan. Just i dag gör hon det för Ivan som för närvarande sitter bredvid henne.

Ivan kom till Sverige från Bulgarien för två månader sedan efter att han hade förlorat sitt hus i en storm.

– Han var skeptisk först men jag försökte förklara varför jag gör det här. Jag hällde exempelvis min kopp i hans kopp för att illustrera. Men Google translate är en pärla och det är så vi har kommunicerat, säger Sara och fortsätter:

– I början såg alla bara mig och han ville inte att det skulle falla något dåligt ljus på honom så han bad mig att lägga undan min telefon för det "får man inte ha". 

Blandade reaktioner

Människor har kommit och gått utanför mataffären och reaktionerna har varit blandade.

– Än så länge så är det många som har läst plakatet, men det är också många som har tittat åt sidan, några har frågat varför jag sitter här och har sedan tyckt att det var bra. Vi måste belysa det här problemet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.