Stockholm

7 nyttiga tips på hur du hanterar höstmörkret

Träning kan förbättra vinterhumöret!
1 av 5
Träning kan förbättra vinterhumöret!. Foto: TT Bild
Kaffe är ett stort nono!
2 av 5
Kaffe är ett stort nono!. Foto: TT Bild
3 av 5
. Foto: TT Bild
4 av 5
. Foto: TT Bild
Ha mer lyse inne! Speciellt på morgonen.
5 av 5
Ha mer lyse inne! Speciellt på morgonen. Foto: TT Bild

Nu när solen lyser med sin frånvaro är det lätt att bli lite hängig. Nyheter24 hjälper dig med sju enkla tips på hur du får upp humöret!


Läs mer

Om du känner dig nere och energilös på vintern är det helt naturligt. Exempelvis har Stockholm bara haft två (TVÅ!) soltimmar under hela november. Det är nästan svårt att inte bli lite hängig. 

Och även om forskare är överens om att flera olika faktorer som till exempel gener och kroppens kemiska uppsättning – så finns det flera enkla knep för att göra väntan på vårsolen lite lättare.

1. Mer ljus

Kan låta som en säjlvklarhet. Men om du känner dig nere på vintern så kan faktiskt ljus – även konstgjort sådant, hjälpa dig att få upp humöret. Ha mycket tänt hemma, speciellt på morgonen då kroppen inte riktigt fattar att det blivit en ny dag. Mycket ljus på morgonen återställer kroppens dyngrytm (Källa)

Bildkälla: TT

2. Rör på dig

Att bara sitta still kan lätt få ner humöret. Att röra på sig och aktiviera sig fysiskt, till exempel med promenader, träning eller kanske bara ett skutt. Att hålla sig sysselsatt och fokusera på en meningsfull aktivitet är bra för hälsan. Dessutom släpper kroppen ut endorfiner i kroppen när du tränar – det gillar vi! (Källa)

Bildkälla: TT

3. Undvik koffein

Kaffe, te och energidrycker är din fiende under vintern. Det är trist att säga det – men koffeinet stressar dina adrenalinkörtlar, vilket gör att du själv blir mer stressad. (Källa)

Bildkälla: TT

4. Ät rätt

Istället så r det viktigt att du äter mat som är rik på vitaminer (speciellt D-vitamin) och omega 3, typ fisk! Ät också mat som får kroppen att producera serotonin, som till exempel avokado, bönor, brunt ris och fullkornspasta. (Källa)

Bildkälla: TT

5. Ta vara på det lilla ljus som finns!

Använd lunchen till att gå ut och ta en promenad. Även om det inte är direkt ljust ute ens mitt på dagen så är det bra att utnyttja den korta dag som finns. (Källa)

Bildkälla 

6. Var social

Känner du någon som du märker blir extra hängig och nere på vintern? Försök i så fall umgås mer med den personen. Samtal, kroppskontakt eller att bara sitta och hänga tillsammans är alltid bra för att lyfta upp humöret. Gå ut och ta en långpromenad tillsammans! (Källa )

Bildkälla 

7. Planera dina dagar

Att schemalägga sina dagar och hålla sig till en plan förbättrar sömnen – som även förbättrar humöret. (Källa)

Bildkälla:TT


MEN! Om du känner att ingenting hjälper och att du får svårt att hålla humöret uppe, att du känner dig konstant stressad och nere så bör du prata med någon. Om du känner oro för dig själv eller någon du känner, ring nationella hjälplinjen på 020-22 00 60. Mer information hittar du här.

Blir du extra hängig nu när det är mörkt ute?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.