Under annandagen har utredningen kring attacken mot moskén fortsatt.
1 av 3
Under annandagen har utredningen kring attacken mot moskén fortsatt. - Foto: PONTUS STENBERG / PONTUS STENBERG
Säpo är inkopplad med anledning av att det kan finnas politiskt motiv bakom attacken.
2 av 3
Säpo är inkopplad med anledning av att det kan finnas politiskt motiv bakom attacken. - Foto: PONTUS STENBERG / PONTUS STENBERG
De utesluter dock att det rör sig om ett terrordåd. Även experter varnar för att kalla attacken för det.
3 av 3
De utesluter dock att det rör sig om ett terrordåd. Även experter varnar för att kalla attacken för det. - Foto: PONTUS STENBERG / PONTUS STENBERG

Säpo om attacken mot moskén: "Kan inte kalla det terrorbrott"

Säpo är nu inkopplad i utredningen kring brandattacken mot moskén i Eskilstuna. Dock varnar de och experter för att kalla händelsen för ett terrorbrott.


ESKILSTUNA. Säpo har nu kopplats in i utredningen kring brandattacken mot moskén i Eskilstuna. Detta för att bidra med sin kunskap om brottsaktiva miljöer säger Säpos presschef Sirpa Franzén.

– Det här är ett allvarligt brott. När man ser den här typen av brottslighet kan det finnas politiska motiv bakom, säger hon till Nyheter24.

Kan det klassas som ett terrorbrott?

– Det kan vi inte kalla det för i nuläget. Det krävs flera kriterier som ska vara uppfyllda. 

Inte ett terrorbrott

Även förundersökningsledaren Lars Franzell vill inte benämna detta som ett terrorbrott. 

– Det är en grov mordbrand. Innan jag får tillräckligt med uppgifter om saker kan jag inte säga något, säger han till Nyheter24.

Under fredagen har de undersökt moskén som enligt Lars Franzell är så brandskadad att man just nu inte kan säga något om brandförloppet. Först på lördagen kommer han att veta mer. 

 Säpos inblandning stor betydelese

Säpos inblandning har stor betydelse enligt terrorexperten Magnus Ranstorp.

– Det kan tyda på att det kan komma att klassas som ett terrorbrott. Men det beror helt på gärningsmannens intentioner, säger han till Nyheter24.

Enligt honom är det en juridisk fråga om man kan kalla brandattentatet för ett terrorbrott. Det är vissa krav som måste vara uppfyllda. 

– Allt beror på gärningsmannen och motivet. 

Livsfarligt kalla det för terrorbrott

Även kriminologen och terroristforskaren Hans Brun är på samma spår. Han säger att det bland annat måste ligga ett politiskt syfte bakom för att det ska kallas ett terrordåd.

– Problemet är att när det gäller ensamma gärningsmän, som man tror att det är i detta fall, så är det svårt att avgöra om det rör sig om ett terrorbrott eller hatbrott, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är livsfarligt att kalla det för ett terrorbrott innan man vet bakgrunden. För då kan man påverka vittnen och utredningen. 


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.