Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nazister samlade stenar för att kasta på förortsinvånare

Kravallerna i Husby som ägde rum i maj 2013.
1 av 1

Kravallerna i Husby som ägde rum i maj 2013.

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 29/12/2014 22:38

Fyra män åtalas för förberedelse till grov misshandel i samband med upploppen i Husby.

Ludvig Delin, representant för Svenskarnas parti i Vänersborg och Jonas Andersson, partisekreterare i SvP, åtalas för förberedelse till grov misshandel i samband med kravallerna i Husby förra året, skriver Ttela

24-årige Ludvig Delin, som ställde upp i höstens riksdagsval som kommunfullmäktige för SvP i Vänersborg, och tre av hans vänner stoppades av polisen vid moskén i Hallunda i maj 2013, där man hittade större stenar och luvor ämnade för maskering.

Hatbrott

En av de fyra inblandade männen har uppgett att stenarna var till för att kastas på invånare i Norsborg, något som togs tillbaka i senare förhör där samtliga inblandade nekar till brott. 

Enligt Ttela framgår det i brottsanmälan att de fyra inblandade, inklusive Delin och Andersson, är misstänkta för att ha nazistiska kopplingar samt att syftet med stenarna som hittats i bilen var till för att kasta på utländska personer.

De fyra männen har nu åtalats misstänkta för förberedelse till grov misshandel alternativt stämpling till grov misshandel.

Tidigare åtal

Ludvid Delin har dessutom tidigare i år åtalats för hets mot folkgrupp då han på Twitter ska ha spridit anti-judiska meddelanden och karikatyrbilder.