Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gonorré allt vanligare – så kan du skydda dig

1 av 1

tt bild

Nyheter | 13/01/2015 08:18

Gonorré har ökat ordentligt de senaste åren.

Gonorrén är tillbaka. Sjukdomen, som hade sin "storhetstid" på 60- och 70-talet i Sverige är fortfarande relativt ovanlig, men de senaste tio åren har man kunnat se en stor ökning av bakterieinfektionen. 

2004 rapporterades571 fall av könssjukdomen, 2014 var siffran 1 232, visar ny statistikfrån Folkhälsomyndigheten. Det är med andra ord en fördubbling av "gonne” de senaste 10 åren. 

Enligt RFSU har ökning sin förklaring.

– Vi blir allt sämre på att använda kondom, speciellt de mellan 25 och 30, samtidigt som vi har allt fler sexpartners. Men en anledning till att siffrorna ökar är att vi faktiskt går och testar oss oftare, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU till Nyheter24

"Använd kondom"

Gonorré smittar främst vid vaginalt eller analt samlag, och kan i värsta fall minska fertiliteten hon både män och kvinnor. En allvarlig infektion kan också leda till feber. Men det är inte svårt att skydda sig. 

– Det är viktigt att använda kondom. Och om man har sex utan kondom så ska man genast gå och testa sig, säger Erenvik till Nyheter24. 

Testar du dig regelbundet?