Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Attacken i Frankrike hyllas av svenska jihadister

Svt har tagit del av den hemliga gruppen på Facebook.
1 av 1

Svt har tagit del av den hemliga gruppen på Facebook.

Nyheter | 07/01/2015 21:40

Svenska jihadister och deras anhängare hyllar attacken mot den franska satirtidningen i en grupp på Facebook.

I en hemlig grupp på Facebook för svenska jihadister och deras anhängare som SVT tagit del av, hyllas nu attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

– Nu får äckliga grisarna tänka en extra gång innan de får för sig att håna Allah och Hans profet, har en medlem skrivit i gruppen.

"Guldvärda handling"

Muslimska ledare runt om i världen har fördömt och tagit avstånd ifrån attacken. Det är något som medlemmarna i den hemliga gruppen på Facebook är medvetna om och inte verkar gilla. En medlem hade till och med förutsett avståndstagandet.

– Gör er redo på fredagskhutbah (predikan) där imamen kommer att tala i två timmar som fördömer denna guldvärda handling och som pratar om extremism och kärlek gentemot Allahs fiender, skrev medlemmen i gruppen.

Extrem tolkning

I gruppen där en extremt konservativ tolkning av islam utövas, hyllar medlemmarna terrorgrupper som Islamiska staten, al-Qaida och IS. Gruppen har i dag över 400 medlemmar och är inte synlig för icke-medlemmar.

– Vi tittar på personer som har avsikt och förmåga att begå terrorbrott i Sverige och försöker motverka dem som har båda förmågorna, säger Fredrik Mildner, pressekreterare på Säkerhetspolisen till SVT.