"Samma sätt som vi inte kan bevisa att tomten inte finns"
"Samma sätt som vi inte kan bevisa att tomten inte finns" - Foto: TT

"Elöverkänsliga" får miljoner av staten – trots att bevis saknas

Får mer i statsbidrag än Alzheimerföreningen och Ung Cancer.


Det är en diagnos som enligt myndigheter och forskare inte finns. Trots det får Elöverkänsligas riksförbund ungefär 1,7 miljoner kronor i statsbidrag – det är mer än vad till exempel Alzheimerföreningen, Blodcancerförbundet, HIV-Sverige, Ung Cancer och Lungcancerförbundet får. Det berättar SVT Nyheter.

– Vi har fortfarande personer som säger att de upplever besvär som utlöses av elektromagnetiska fält, men det här orsakssambandet har inte kunnat bekräftas i vetenskapliga studier. Tvärtom har studier visat att besvär förekommit även när personerna inte är utsatta för exponering, säger Lena Hillert, docent och överläkare i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet till tv-kanalen.

"Forskningen samstämmig"

Ett antal personer säger sig vara drabbade av elöverkänslighet , och enligt Hillert är det så att människor som upplever att de har elöverkänslighet mår dåligt, men orsaken ligger inte i elektromagnetiska fält eller strålningar.

– Vi kan inte bevisa att sambandet inte finns på samma sätt som vi inte kan bevisa att tomten inte finns. Och där är forskningen samstämmig, säger hon till SVT Nyheter.

Jobbar mot myndigheter

De senaste fem åren har Elöverkänsligas riksförbund fått nästan nio miljoner i statsbidrag och enligt SVT har pengarna bland annat gått till att jobba mot myndigheter och kommuner för att få till stånd exempelvis lågstrålande zoner eller elsanerade rum på vårdinrättningar.

– Det har sänt budskapet till många att det är ett accepterat orsakssamband, mellan symptomen och strålningarna, från myndigheterna. Men så är det inte. Jag får mejl från Asien där de frågar om det är en accepterad diagnos i Sverige eftersom förbundet är godkänt, säger Hillert till SVT Nyheter.

Senaste nytt

Klädåtervinnaren ansöker om konkurs

1 timme sedan

Israel planerar evakuering av Gaza

2 timmar sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahus stab uppgav tidigt på måndagen att militären lagt fram en plan för evakuering av civila från Gaza tillsammans med en "operationsplan".

Tiotusentals marscherade för Bolsonaro

3 timmar sedan
Inför en enorm folkmassa i São Paulo förnekade Brasiliens förre ledare Jair Bolsonaro att han försökte iscensätta en kupp för att stanna vid makten efter sin valförlust i oktober 2022.

Ukraina: Navalnyj dog av blodpropp

igår 20:52
Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj dog av "naturliga orsaker", närmare bestämt en blodpropp. Det säger Ukrainas Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, till ukrainsk tv.

Macron värd för europeiskt Ukrainamöte

igår 19:50
Frankrikes president Emmanuel Macron är på måndagen värd för en främst europeisk konferens om hur stödet till Ukraina kan öka. Minst 17 stats- och regeringschefer har anmält närvaro i mötet som hålls i Élyséepalatset i Paris.

Misstänkt mord i centrala Stockholm

igår 19:44
En äldre person har hittats död i en lägenhet på Kungsholmen i centrala Stockholm. Det går inte att utesluta att ett brott ligger bakom dödsfallet och polisen har inlett en förundersökning om mord, skriver Expressen.