Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Elöverkänsliga" får miljoner av staten – trots att bevis saknas

- 20/01/2015, 08:47
"Samma sätt som vi inte kan bevisa att tomten inte finns"

"Samma sätt som vi inte kan bevisa att tomten inte finns"

TT

Får mer i statsbidrag än Alzheimerföreningen och Ung Cancer.

Det är en diagnos som enligt myndigheter och forskare inte finns. Trots det får Elöverkänsligas riksförbund ungefär 1,7 miljoner kronor i statsbidrag – det är mer än vad till exempel Alzheimerföreningen, Blodcancerförbundet, HIV-Sverige, Ung Cancer och Lungcancerförbundet får. Det berättar SVT Nyheter.

– Vi har fortfarande personer som säger att de upplever besvär som utlöses av elektromagnetiska fält, men det här orsakssambandet har inte kunnat bekräftas i vetenskapliga studier. Tvärtom har studier visat att besvär förekommit även när personerna inte är utsatta för exponering, säger Lena Hillert, docent och överläkare i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet till tv-kanalen.

"Forskningen samstämmig"

Ett antal personer säger sig vara drabbade av elöverkänslighet , och enligt Hillert är det så att människor som upplever att de har elöverkänslighet mår dåligt, men orsaken ligger inte i elektromagnetiska fält eller strålningar.

– Vi kan inte bevisa att sambandet inte finns på samma sätt som vi inte kan bevisa att tomten inte finns. Och där är forskningen samstämmig, säger hon till SVT Nyheter.

Jobbar mot myndigheter

De senaste fem åren har Elöverkänsligas riksförbund fått nästan nio miljoner i statsbidrag och enligt SVT har pengarna bland annat gått till att jobba mot myndigheter och kommuner för att få till stånd exempelvis lågstrålande zoner eller elsanerade rum på vårdinrättningar.

– Det har sänt budskapet till många att det är ett accepterat orsakssamband, mellan symptomen och strålningarna, från myndigheterna. Men så är det inte. Jag får mejl från Asien där de frågar om det är en accepterad diagnos i Sverige eftersom förbundet är godkänt, säger Hillert till SVT Nyheter.