Ingen homoadoption
I Sverige är det lagligt med homoadoption. - Foto: TT bild

Inga homoadoptioner från utlandet – trots att det är lagligt

Trots att det är lagligt för samkönade par att adoptera barn så har det ännu inte gjorts en adoption från utlandet.


SVERIGE. Sedan 2003 är homoadoptioner lagliga i Sverige. Trots att det har varit lagligt i mer än tio år så har inte en enda homoadoption gjorts, skriver QX.

Tidningen QX har varit i kontakt med bland annat Adoptionscentrum, ett av fyra svenska adoptionsorganisationer, för att ta reda på hur det kommer sig att inget homosexuellt par har fått adoptera än.

– Vi ska inte hitta länder eller organisationer till vissa grupper i samhället, utan vi ska hitta familjer till barn. Vi fokuserar våra samarbeten på platser där det finns behov av internationell adoption, det styr var i världen som vi är verksamma. Här i Sverige kanske vi kan tycka att vissa länder har alldeles för många och hårda krav, men det måste vi acceptera, säger Helene Mohlin, pressansvarig på Adoptionscentrum, till QX.

"Utgår från behoven"

Som läget är i dag så samarbetar inte Adoptionscentrum med några andra länder som tillåter homosexuella att adoptera barn från utlandet.

– Vår prioritering är att hitta lämpliga familjer till barn. Vi utgår inte från någon speciell grupp av föräldrar när vi gör den prioriteringen. Vi utgår hela tiden från var i världen behoven finns, inte var i världen man godkänner samkönade par som adoptivföräldrar, säger Mohlin.

Planen är dock att Adoptionscentrum ska börja samarbeta med Sydafrika – ett av de länder som godkänner homoadoptioner.

Men prognosen ser trots detta negativ ut. Mohlin tror att en adoption kan ske tidigast om fyra år, skriver QX.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

igår 21:37
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.