Christoffer Ekman lade upp en annons på Blocket för att hjälpa två rumänska bröder.
1 av 4
Christoffer Ekman lade upp en annons på Blocket för att hjälpa två rumänska bröder. - Foto: Christoffer Ekman/Blocket
Den ena brodern har tvingats till tiggeri, medan den andra har lyckats få en del städjobb då han pratar engelska.
2 av 4
Den ena brodern har tvingats till tiggeri, medan den andra har lyckats få en del städjobb då han pratar engelska. - Foto: Christoffer Ekman
Christoffer Ekman.
3 av 4
Christoffer Ekman. - Foto: Christoffer Ekman
Annonsen som Christoffer lade upp på Blocket.
4 av 4
Annonsen som Christoffer lade upp på Blocket. - Foto: Skärmdump Blocket

Christoffer hjälpte tiggare att hitta jobb – med Blocket-annons

"Jag gör inte skillnad på en homo sapiens och en annan"


Det hela började när Christoffer Ekmans mamma bjöd hem två rumänska bröder på middag. Hon hade träffat den ena utanför den lokala mataffären, där han brukade sitta och tigga. Christoffer var också med på middagen.

– Vi åt pappas senapsköttgryta och pratade om allt; kärlek, fotboll och livet helt enkelt, säger Christoffer till Nyheter24.

 Bildkälla: Christoffer Ekman

Bröderna berättade att de kommit till Sverige för att spara ihop pengar för att betala för sjukvård – ett barn i familjen hade blivit sjukt. Då det var svårt med jobb i Rumänien bestämde de sig för att åka till Sverige. Bakom sig lämnade de fästmö, barn, familj och vänner.

Den ena av bröderna pratar engelska, och har tack vare det lyckats få ett städjobb. Den andra däremot har tvingats tigga för att överleva.

– Under middagen fick jag höra hur förnedrande det var att tigga, att han mycket hellre ville jobba. Men ingen ville anställa honom, säger Christoffer. 

Annonserade på Blocket

Då fick Christoffer en idé. Under rubriken "Flytthjälp, utrensningar, grovstädning m.m" skrev Christoffer en jobbannons åt de två bröderna på Blocket. Första veckan hände ingenting, men sedan tog det fart.

 Bildkälla: Skärmdump Blocket.se

– Det enda de vill är att jobba, nu har de gjort sju jobb. Bland annat hade de huggit ved hos en gammal dam, som inte hade någon anhörig som kunde hjälpa henne. Ändå tackade bröderna henne för att de fick jobba, säger Christoffer.

Bildkälla: Christoffer Ekman

Nu har de två bröderna bestämt sig för att åka tillbaka till Rumänien i slutet av februari. Men en av dem ska komma tillbaka till Sverige – och spela fotboll.

Han spelade fotboll i Rumäniens näst högsta liga, men bröt benet under en match och har inte spelat sedan dess. Men nu har han fått en plats i division fem-laget Höörs IS, som tränas av den förre landslagspelaren Leif Engqvist

– Nu ska han hem till Rumänien och säga hejdå till sin flickvän. Sedan vill han bo här, spela fotboll, lära sig svenska och skaffa ett jobb, säger Christoffer.

"Lär känna människan bakom"

Christoffer tror att anledningen till att många är negativt inställda till tiggare är att det har kommit så många under väldigt kort tid.

– Det kan känns påträngande, säger han. 

Men om man vill hjälpa de som tigger på gatorna har Christoffer tips.

– Gör ett par extra ostmackor på frukosten och ge till dem som tigger. Många sparar pengarna de får under dagen och går och lägger sig hungriga. Eller ännu bättre, sitt ner och dela en pizza. Prata i 10 minuter, och förstå att det handlar om riktiga människor.

Christoffer Ekman är reporter på tidningen Norra Skåne och har själv skrivit om projektet med de två bröderna här.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.