1 av 2
- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX / TT
2 av 2
- Foto: Ingvar Karmhed / TT

9 imponerande fakta om graviditet

Applåder till alla som någon gång varit gravid eller är gravida! Det är inte helt enkelt.


1. Spermiers långa livslängd
Spermier lever längre än vad du tror. Om man har sex några dagar innan ägglossningen så kan spermierna "vänta" på ägget, då spermierna kan överleva upp till en hel vecka.

Bildkälla 

2. Hormonförändringarna som aldrig tar slut
Trött, ömma bröst, rödlila slida, hunger, halsbränna, yrsel, kissnödig ofta, acne, skört tandkött, svampinfektioner, åderbrock, hemorrojder, vätskefyllnad och förstoppningär bara NÅGRA av biverkningarna av graviditeten. 

Bildkälla 

3. Skräckhistorier om förlossning
Som att det inte redan är skrämmande nog, ska en gravid kvinna behöva dras med olika förlossningshistorier. Alla har olika erfarenheter och upplevelsen av en 
förlossning är väldigt egen, så även om två kvinnors förlossningar är medicinskt lika så kan upplevelserna skilja enormt. 

Bildkälla 

4. Svettningar
Den ökade blodmängden i en gravid kvinnas kropp leder ofta till att mamman börjar svettas ganska mycket mer än normalt. 

Bildkälla 

5. Mardrömmar
I mitten av graviditeten är det inte helt ovanligt att många kvinnor drömmer livliga drömmar och mardrömmar. 

Bildkälla 

6. Barnet utövar gymnastik i magen
I mitten av graviditeten börjar fostret röra på sig och reagera på ljud, särskilt på kvällarna då det kan vara som ren gymnastik i magen vilket vissa gravida upplever som obekvämt. Det kan också göra det besvärligt att somna för den gravida. 


Bildkälla 

7. Illamående i månader
Illamående och kräkningar är vanligt för många gravida, särskilt under de tre första månaderna. Vissa liknar det med att ha magsjukan. 

Bildkälla 

8. Begränsat sexliv i nio månader
Att man inte kan ha sex under graviditeten är en myt, fostret är skyddat av livmoderväggen och fostervattnet. Men med en stor mage i vägen så kan det vara besvärligt att ha sex. Många ställningar går helt enkelt inte att genomföra när man är gravid. 

Bildkälla 

9. Det är jobbigt att andas
Lungkapaciteten ökar i slutet av graviditeten från cirka 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag vilket behövs för bebisen mamman. Bebisen fyller upp större delen av magen att andas är inte det lättaste. 

Bildkälla 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visste du allt det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.