Prioriteringarna ska ändras.
1 av 3
Prioriteringarna ska ändras. - Foto: TT / Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX
Vägarna ska plogas sist.
2 av 3
Vägarna ska plogas sist. - Foto: TT / BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
I stället ska man börja med cykelbanor.
3 av 3
I stället ska man börja med cykelbanor. - Foto: TT / Leif R Jansson / SCANPIX

Nya vintertrenden – kommuner satsar på jämställd snöröjning

Kommunerna ska satsa på att göra det enklare att ta sig fram – för alla.


Redan för tre år sedan började Karlskoga kommun under ett jämställdhetsarbete inse att man jobbade fel med plogningen i kommunen. Statistiskt sett är det fler män än kvinnor som kör bil, skriver Sveriges Radio, och trots att det är lättare att ta sig fram med en bil än gåendes med en barnvagn eller rullator så plogade man alltid bilvägarna först.

Bild: TT

Något som man sedan vände på, så att cykel- och gångvägar plogas först – och enligt Sveriges Radio tar nu andra kommuner efter.

– Med jämna mellanrum dyker det upp rapporter. Nu ska Järfälla börja ploga jämställt och nu har man tittat på det här i en politisk församling, så det har spridit sig rätt fort, säger Magnus Jacobsson, som arbetar med hållbar jämställdhet på Sveriges kommuner och landsting (SKL), till radion.

Bild: TT

Och även om det inte finns någon statistik på vilka kommuner som faktiskt jobbar med jämställd snöröjning så vill SKL att det ska bli fler.

– Från SKL:s sida vill vi ju naturligtvis stötta våra medlemmar så att de kan ge så bra service till sina medborgare som möjligt, till både kvinnor, män, flickor och pojkar. Där ingår ju att snöröjningen funkar för både kvinnor och män. Det ökar ju tillgängligheten för alla som inte åker bil, säger Magnus Jacobsson till Sveriges Radio.

Om inte annat finns det en ekonomisk vinning i det hela.

– Det finns beräkningar som visar att kostnader för halkolyckor är fyra gånger högre än kostnaderna för vinterväghållning, så det finns en stadig slant att hämta hem, säger Magnus Jacobsson till Sveriges Radio.

Bild: TT

/
/
/
SKL
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här en bra grej?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.