Torsdag 9 Dec
Stockholm

SL tar i med hårdhandskarna – så ska plankarna stoppas

Fuskåkare får se upp.
1 av 4
Fuskåkare får se upp. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nu ska ordningsvakterna hjälpa biljettkontrollanterna.
2 av 4
Nu ska ordningsvakterna hjälpa biljettkontrollanterna. Foto: Tt Bild
3 av 4
4 av 4

Nu ska SL ta i med hårdhandskarna för att förhindra fuskåkare.

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Varje år kostar plankandet cirka 250 miljoner kronor enligt SL. Och landstinget har riktat kritik mot SL:s hantering av problemet. Landstinget menar att de nuvarande biljettkontrollerna handlar mer om att göra så många kontroller som möjligt än att förhindra fusket, skriver DN.

Bildkälla

Ordningsvakter ska hjälpa

Därför ska man ändra strategi. Bland annat ska kontrollanter och ordningsvakter inte längre vara vänliga och serviceinriktade utan i stället se till att reglerna följs. Så i stället för att tro på en massa förklaringar när en resenär åker fast ska de satsa på att fälla framför att fria. Och till hjälp vid kontrollerna ska ordningsvakter finnas i och med att de kan ta till med maktmedel när det behövs – något inte biljettkontrollanterna får.

– Det är ett utsatt yrke att vara biljettkontrollant och tyvärr förekommer hot och våld. Ordningsvakter har befogenhet att ta hand om människor som stör, betonar Kristoffer Tamsons, moderat trafiklandstingsråd, till DN.

Kontroller på kvällar

De flesta biljettkontroller kommer att ske på kvällar och nätter då de flesta fuskåker. Kontrollerna kommer att vara på de stationer där fuskåkandet är som mest. 

Brukar du planka?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela