9 städmyter du nog alltid trott varit sanna

Svenskar är ganska bra på att städa, men allra bäst är man i Mexiko, Kina och Storbritannien. Kanske ligger vi lite efter för att vi gått på dessa myter?


Myter finns överallt, så även inom städning. Här följer ett gäng vanliga. 

1. "Om jag drar på ordentligt med medel blir det renare"

Bildkälla 

Falskt! Faktum är att ju mindre, desto bättre. Rengöringsmedel drar till sig smuts, men om du sprutar på för mycket är risken stor att att du inte får bort allt. Något som gör att smutsen ligger kvar. 

2. "Disktrasan är det vidrigaste i hela hemmet"

Bildkälla 

Visst finns det bakterier i disktrasan, men någon panik bör man inte ha kring den. Och om du rengör den, har olika till kök, badrum och övriga rum är det ingen fara. Du kan till exempel rengöra trasan genom att koka den.

3. "Toaletten är den smutsigaste platsen i hemmet"

Bildkälla 

Wrooooong. Det är diskhon som är allra värst. Man kanske inte tror det, men där samlas massor med bakterier, trots att den ofta sköljs. En amerikansk undersökning har tidigare visat att 45 procent av alla undersökta diskhoar innehöll spår av bakterier från avföring.

4. "Dammsug först – bädda rent sen. Annars blir det smuts i sängen"

Bildkälla 

Fel. Det är snarare bättre att göra tvärt om, då bäddningen i sig gör att det börjar flyga runt dam på andra ställen. 

5. "Ett dammigt hem leder till astma"

Bildkälla 

Så är det faktiskt inte. Förutsatt att du inte redan har kvalsterallergi, för då kan du få astma av kvalster som trivs bra i dammiga miljöer. 

6. "Silverfiskar är tecken på att man bor smutsigt"

Bildkälla 

Nej, inte heller detta stämmer. Silverfiskar kan finnas i de renaste av hem. De lever i fuktiga, varma och mörka utrymmen. Men för att undvika att kräken tar sig upp kan du ha torrt, rent och dammsuga ofta. 

7. "Bastun behöver inte städas för bakterierna dör i värmen"

Bildkälla 

Bakterier dör i värme, ja, men då krävs det uppemot hundra grader. Och så varmt är det inte så många som bastar. Faktum är att bakterier ofta trivs i temperaturer som de flesta har i bastun. 

8. "Det är farligt att dammsuga badrummet på grund av att man får stötar av vattnet"


Bildkälla 

Nej, så är det inte. Lite vatten tål dammsugaren, men du ska så klart inte dränka den för den sakens skull. Dammsugaren tar nog mer skada än du själv gör.

9. Bonus: Mobilen är riktigt dirty


Bildkälla 

Ja, så är det. Mobilen är med överallt. Ute, inne, i sängen och på toaletten. Enligt en undersökning från 2011 hade 16 procent av de testade lurarna spår av avföring på sig. Usch.

Informationen är framtagen av städhjälps-företaget Helpling. De vill att alla svenskar ska vara redo för vårstädningen.

/
/
/
Hem
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du bra på att städa?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.