Onsdag 12 Maj
Stockholm

Skit i kön – för toaletter utan könsuppdelning

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Kampanjen som uppmanar till könsneutrala toaletter.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Skitikön är kampanjen som tar ställning mot könsuppdelade toaletter.

Ett 20-tal verksamheter tillsammans med Crossing Boarders och RFSL Ungdom, har klistrat över skyltarna på dam och herrtoaletter. Debatten om problematiken med könsuppdelade toaletter utifrån herrar och damer har hållt på länge, och Skitikön vill i stället fokusera på funktion i stället för person, och tycker att alla toaletter bör vara könsneutrala. 

– Vi hoppas att kampanjen kommer lyfta samtalet om trans- och intersexpersoners inkludering och trygghet i de offentliga rummen och sätta det på agendan, säger Yolanda Bohm som jobbar med kampanjen, till Nyheter24.


I kampanjen samarbetar Crossing Boarders och RFSL Ungdom som tillsammans har skapat en plattform med berättelser från personer som på olika sätt varit med om negativa upplevelser på grund av könsuppdelade toaletter. 

– Vi hoppas att detta är första steget för att göra offentliga ytor tillgängligare och tryggare för trans- och intersexpersoner, och vi hoppas också att andra organisationer, aktörer och personer kommer med ännu fler lösningsfokuserade idéer och förslag, säger Yolanda. 

På plattformen skitikön.nu som lanseras på kvinnodagen, finns frågor och svar till varför en bör skita i könsuppdelningen, samt bilder på könsuppdelade toaletter som utmanats med klistermärken som tagits fram. Klistermärkena finns även att beställa på plattformen. 

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela