Torsdag 13 Maj
Stockholm

Eva röt ifrån när danska pansarvagnar körde in på gården

Eva från Boden fick oväntat besök.
1 av 11
Eva från Boden fick oväntat besök. Foto: privat
Leif och Eva höll gränsen.
2 av 11
Leif och Eva höll gränsen. Foto: privat
Danska styrkor blockerade vägen.
3 av 11
Danska styrkor blockerade vägen. Foto: privat
Men Eva skulle minsann åka och handla!
4 av 11
Men Eva skulle minsann åka och handla!. Foto: privat
Danskarna höll dessutom på att mosa Evas uthus.
5 av 11
Danskarna höll dessutom på att mosa Evas uthus. Foto: privat
6 av 11
7 av 11
8 av 11
9 av 11
10 av 11
11 av 11

Eva från Boden fick försvara sin mark – men inte mot ryssar.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverige och Danmarkhar en blodig historia, med mängder av krig som peakade i mitten av1600-talet när Sverige erövrade... typ hela Danmark. De senaste 200åren har det dock varit ganska lugnt mellan oss och våra rödvitagrannar. Fram tills i går. Nu verkar det intebättre än att danskarna har siktet inställt på Eva Iggboms gård iSnesudden utanför Boden.

Under veckan pågick en militärövning utanför Boden, och Eva och hennes man Leif hade vaknat upp av skottlossning och till och med haft vilsna militärer som knackat på mitt i natten. Men på onsdagen gick det för långt. 

På förmiddagen kom en pansarvagn inkörandes i full fart på Evas gård, och höll på att köra ner ett uthus. Men för Eva var inte kapitulation ett alternativ. 

– Jag sprang framoch viftade och skrek. Då svarade de på dålig engelska. Dehade röd och vit flagga, och det visade sig att det var danskar. Jagsa till dem att de inte fick vara där. Då backade de och for iväg.Det var då det började, säger Eva till Nyheter24.

Eva motade bort inkräktarna

Det fanns ingatvivel längre. Evas gård hade blivit invaderad – men inte av ryssar. Nej, av dansken. 

När Eva skulle åka och handla var det fullt av militär- och pansarfordon på huvudvägen, ochett befäl förklarade att det var en övning. Men Eva gav inte upp.Hon började ropa åt befälet att de inte fick haövning där.

– Ni ska försvinnadirekt här ifrån, ni kan inte blockera vägen. Nu ska jag åka ochhandla och när jag kommer tillbaka ska ni vara borta, ropade Evatill befälet.

Och Evas hjältemodgav resultat. Det hela visade sig vara ett danskt missförstånd.Befälen började klia sig i huvudet och ringa runt. Och senare komen befälhavare förbi och bad om ursäkt, och medgav att de intehade rätt att vara på Evas väg. SEGER!

Den har storyn uppmärksammades först av tidningen Norrländska Socialdemokraten.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela