De nya mynten.
1 av 4
De nya mynten. - Foto: JESSICA GOW / TT
Snart i en spargris nära dig.
2 av 4
Snart i en spargris nära dig. - Foto: JESSICA GOW / TT
Men tiorna blir kvar.
3 av 4
Men tiorna blir kvar. - Foto: JESSICA GOW / TT
4 av 4
- Foto: JESSICA GOW / TT

Miljarder mynt i svenska hem kommer snart vara värdelösa

Visste du att det finns 3,7 miljarder kronor i mynt i svenskarnas hem?


Byråer, spargrisar, soffor, handskfack och fickor. På alla dessa platser hittar man vanligtvis mynt i olika valörer. Totalt finns det omkring 3,7 miljarder kronor i mynt i svenska hem, skriver TT, och snart är det hög tid att leta reda på dem.

I oktober 2016 kommer nämligen de nya en-, två- och femkronorna, och den 20 juni 2017 blir de gamla mynten bli ogiltiga och därmed värdelösa.

Bildkälla: TT Bild

"Erfarenheten från när vi drog in 50-öringarna, som vi har gjort två gånger på kort tid, är att vi drog in trettio procent. Nu tror vi att det blir mer, ungefär femtio procent, eftersom det är högre värde på mynten", säger Christina Wejshammar, avdelningschef på Riksbanken, till TT.

Tiokronorna ska dock inte bytas ut. Så du som bara samlar guldpengar kan hålla dig lugn. 

/
/
deg
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du mycket mynt hemma?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.