Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Har MP precis gjort årets ko(l)vändning?

- 30/03/2015, 08:29 -
Gustav Fridolin, och den berömda kolbiten.
1 av 5

Gustav Fridolin, och den berömda kolbiten.

Faksimil Aftonbladet

Isabella Lövin, med ytterligare (?) en kolbit.
2 av 5

Isabella Lövin, med ytterligare (?) en kolbit.

Faksimil SVT

Vattenfall.
3 av 5

Vattenfall.

Nora Lorek / TT NYHETSBYRÅN

Brunkol i Tyskland.
4 av 5

Brunkol i Tyskland.

Michael Sohn

Per Bolund.
5 av 5

Per Bolund.

TT News Agency / HENRIK MONTGOMERY / TT

Det här var ju lite otippat, ändå.

Kommer ni ihåg den där valrörelsen vi hade förra året? Om ni gör det, vilket vi väl ändå får hoppas med tanke på att det var rätt nyligen, så minns ni säkert hur Gustav Fridolin och innan honom Isabella Lövin glatt plockade fram kolbitar under flera olika debatter?

Bild: Faksimil SVT / Faksimil Aftonbladet

Mest för att visa att de svenskägda kolgruvorna i Tyskland i partiets ögon suger. Faktum är att Gustav Fridolin, enligt Sveriges Radio, sa så här:

– Stoppa gruvorna! Det är det viktigaste för oss. Vi är beredda att förhandla olika lösningar för det, men att bara sälja så att andra driver det vidare, det är ju ingen lösning.

LÄS MER: 6 konstiga saker Miljöpartiet släpat med sig som rekvisita

Ingen vidareförsäljning alltså, klart och tydligt. Brunkolsverksamheten som staten via Vattenfall driver i Tyskland skulle avvecklas. Men nu är det inte alls lika tydligt längre. Finansmarknadsminister Per Bolund utesluter inte längre en försäljning.

– Vi har en process där regeringen tillsammans tar fram en ståndpunkt och där vi tillsammans fattar den typen av beslut. Men det kan vi ju inte göra förrän det finns konkreta förslag på bordet, säger han enligt Sveriges Radio.

Bild: TT

Vattenfall själva vill sälja och nu verkar alltså även Miljöpartiet svänga i frågan.

– Nu sitter man med de verksamheterna och då är frågan på vilket sätt man tar ansvar, både för skattebetalarnas pengar och för att bolaget kan vara en drivande kraft i omställningen till en klimatbra ekonomi och politik, säger miljöminister Åsa Romson till Sveriges Radio.

Bild: TT

LÄS MER:Nu komemr det bli dyrare att åka bil