Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De vill hysa bort tiggare genom att sätta upp järnräcken

- 30/03/2015, 20:34 -
Nya räcken som satts upp på Stockholms centralstation för att "minska otryggheten".
1 av 3

Nya räcken som satts upp på Stockholms centralstation för att "minska otryggheten".

2 av 3

3 av 3

Tågstationsförvaltaren Jernhusen har satt upp räcken på Stockholms centralstation på de ställen där tiggare och hemlösa tidigare hållit till.

Den 25 och 26 mars satte Jerhusen upp ett böjda metallrör vid murar som har använts som bland annat sitt och liggplatser av tiggare och hemlösa, vid pendeltågsspärrarna vid Klarabergsviadukten.


– Det har varit stora grupperingar människor som samlas där som inte är resenärer. Den information jag har fått är att de bråkar med varandra och skapar en otrygg miljö för resenärerna, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Stationerna är till för resenärerna. Vi tar till åtgärder om det är något som gör miljön otrygg. Det är människor i en utsatt situation som vill ha tak över huvudet som kommer dit.

Minska otryggheten


I Jernhusens årsredovsining för 2014 står det att det råder nolltollerans mot otrygghet på de tågstationer som företaget förvaltar och det här trygghetsarbetet ska nu enligt årsredovisningen minska otryggheten i staden generellt och inte flytta den till en annan plats.

– Var de tar vägen kan vi inte svara på, det är inte upp till oss, säger hon. Det är ingen ny fråga för oss att folk drar sig till våra stationer när det blir kallt. I Stockholm har vi tidigare jobbat med någon form av socialtjänst men det är inte aktuellt just nu. På centralnivå har vi samarbetat med Stadsmissionen, Frälsningsarmen och Svenska kyrka för att skaffa oss mer kunskap om människor i utsatta situationer.

---

LÄS ÄVEN:

Gör de rätt i att sätta upp räcken?