Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ungdomsledare i kyrkan får vara kvar – trots övergrepp

En sexdömd ungdomsledare som studerar till präst får praktisera som präst.
1 av 2

En sexdömd ungdomsledare som studerar till präst får praktisera som präst.

TT Bild/Montage

Ungdomsledare får praktisera som präst trots övergrepp.
2 av 2

Ungdomsledare får praktisera som präst trots övergrepp.

tt bild

Nyheter | 10/04/2015 10:38

Ungdomsledaren som ofredade sina minderåriga konfirmander får fortsatt förtroende i Svenska Kyrkan.

En sexdömd ungdomsledare som studerar till präst får praktisera som präst i Uppsala stift. Mannen är dömd för att ha skickat sex-sms till minderåriga tjejer men får trots detta fortsätta sin utbildning till andlig vägledare och kyrkans man. Kyrkan tror på bättring och låter därför mannen, som sexuellt ofredat sina konfirmander i Gävle för fyra år sedan göra sin yrkespraktik i kyrkan.

Biskop Ragnar Persenius menar att kritiken är onyanserad enligt en debattartikel i SvD och till Arbetarbladet säger Persenius:

– Jag vill inte förminska det som har hänt. Jag ser allvarligt på det. Men jag tycker också att vi ska komma ihåg att det handlar om en ung person.

Biskop Persenius tycker också att det är skillnad om man skickar sex-sms som 19-åring eller 30-åring. Samtidigt säger biskopen att man har en nolltolerans mot sexuella övergrepp.