Nyheter24 listar
1 av 7
Nyheter24 listar - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sverige behöver fler lärare.
2 av 7
Sverige behöver fler lärare. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT
 Andreas Schleicher, direktör för OECD:s utbildningsdirektorat
3 av 7
Andreas Schleicher, direktör för OECD:s utbildningsdirektorat - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Resultatet presenterades under en pressträff med bland andra Gustav Fridolin och Aida Hadzialic.
4 av 7
Resultatet presenterades under en pressträff med bland andra Gustav Fridolin och Aida Hadzialic. - Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson / TT
Rapporten beställdes av den gamla regeringen.
5 av 7
Rapporten beställdes av den gamla regeringen. - Foto: Claudio Bresciani
Den pekar på att statusen för yrket måste upp.
6 av 7
Den pekar på att statusen för yrket måste upp. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT
Liksom lönerna.
7 av 7
Liksom lönerna. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT

7 skäl till att våra lärare måste få högre lön

Sverige ligger illa till när det gäller skolan. Här är hur det kan lösas – och varför det måste göras.


1. För att det är ett krisläge nu

I en ny rapport från OECD konstateras det att Sverige står inför en allvarlig lärarkris. Läraryrkets status är för låg – och det är också kvalitén på lärarna.

Bild: TT

2. Få lockas till yrket som det är idag

Enligt en artikel hos SVT, baserad på rapporten är det en trend som pågått under en längre tid. Att allt färre studenter väljer att söka sig till läraryrket, alltså.

Bild: TT

3. Vilket mycket väl skulle kunna bero på löneläget

En nybakad lärare tjänar enligt snittet i OECD, men sen står utvecklingen mer eller mindre stilla. I andra länder ökar lönerna betydligt mer. Enligt SVT tjänar de bäst betalda svenska lärarna ungefär lika mycket som de i Grekland och Chile – men betydligt sämre än sina kollegor i till exempel Nederländerna och Tyskland.

Bild: TT

4. Eller bara att statusen sänkts

Rapporten pekar på att lärare tidigare hade hög social status – vilket inte längre är fallet. Från att allmänheten litade på lärarnas kompetens till en utveckling där de blir allt mer ifrågasatta.

Bild: TT

5. Samtidigt blir hela yrket mer byråkratiskt

OECD slår fast att det bara blir fler och fler byråkratiska uppgifter för lärarna – uppgifter som tar tid från den faktiska undervisningen.

Bild: TT

6. Det går ju uppenbarligen inte så bra

Själva anledningen till att rapporten överhuvudtaget beställts är den ökända PISA-undersökningen från 2013 där svenska elever fick usla resultat. Det var de resultaten som fick den förra regeringen att beställa rapporten.

Bild: TT

7. Men det går att vända

Det låter ju illa – men det är långt ifrån omöjligt att lösa. OECD menar på att man måste locka unga. Både löner och statusen måste höjas.

– Man kan tydligt se att Sverige har tappat i jämförelse med andra länder, men jag är övertygad om att Sverige kan bli bättre igen, säger Andreas Schleicher, direktör för OECD:s utbildningsdirektorat, enligt SVT.

Bild: TT

/
/
/
Borde lärare få högre lön?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kostnaden för Kristerssons gym: 487 000

Ökat journalistskydd i EU

Skyddet ska öka för journalister och människorättsaktivister i EU, åtminstone när det gäller att slippa obefogade rättsprocesser.

Sony gör sig av med 900 anställda

Sony Interactive Entertainment, som tillverkar spelkonsolen Playstation, gör sig av med 900 anställda i ett sparprogram. Sony förklarar åtgärderna med att man behöver göra en omställning i en spelmarknad i förändring.

Mördade mor och dotter – får tidsbestämt straff

En nu 59-årig man som sköt ihjäl en kvinna och hennes dotter i Västsverige 2009 har fått sitt livstidsstraff tidsbestämt till 26 års fängelse, skriver Dagens Juridik.

Ungerns valuta faller efter räntesänkning

Den ungerska valutan, forinten, tar stryk på valutamarknaden sedan centralbanken i Budapest sänkt styrräntan med 1 procentenhet till 9 procent.

Oväntat stort fall för orderingången i USA

Orderingången för varaktiga varor – som bilar, maskiner och kylskåp – i USA föll med 6,1 procent i januari jämfört med månaden före, visar färsk statistik från USA:s handelsdepartement.