Nu ökar TBE i Sverige.
1 av 5
Nu ökar TBE i Sverige. - Foto: tt bild
Kontakta din vårdcentral om du är orolig.
2 av 5
Kontakta din vårdcentral om du är orolig. - Foto: tt bild
Framför allt sprids det till områden som tidigare var skonade från sjukdomen.
3 av 5
Framför allt sprids det till områden som tidigare var skonade från sjukdomen. - Foto: tt bild
Speciellt försiktig bör man vara om man vistas i skog och mark.
4 av 5
Speciellt försiktig bör man vara om man vistas i skog och mark. - Foto: TT bild
För att undvika att bli smittad bör man vaccinera sig.
5 av 5
För att undvika att bli smittad bör man vaccinera sig. - Foto: tt bild

Risken att drabbas av fästingvirus ökar – så skyddar du dig

Nu drar fästingsäsongen igång – det här måste du tänka på.


Just nu är många ute och njuter av solskenet och vårvärmen. Men det är inte bara vi människor som älskar värmen – nu börjar nämligen fästingsäsongen. Och med fästingarna ökar även risken att drabbas av obotliga hjärnhinneinflammationsviruset TBE. Nu uppmanas allmänheten att vaccinera sig.

– Är man ute i skog och mark eller ute på öarna där det finns smittade fästingar bör man vaccinera sig. Framför bör vuxna vaccinera sig men även barn. Både vuxna och barn kan få komplikationer av sjukdomen i form av hjärnpåverkan, säger Margareta Blennow på institutionen för klinisk forskning och utbildning på Södersjukhuset till Nyheter24.

Bildkälla:TT

Ökad risk

Förr var TBE till stor del ett Stockholmsproblem, men de senaste 10-15 åren har sjukdomen spridits i andra delar av landet. 1990 insjuknade knappt 60 personer i TBE i Sverige, varav 40 var i Stockholms län. De senaste åren har antalet insjuknande legat på över 300, varav knappt hälften i Stockholms län. Med andra ord bör fler svenskar oroa sig än tidigare.

– Riskerna har ökat. Dels har det blivit varmare, men även smittan bland fästingarna har ökat. Förr kanske det var en på tusen fästingar som bar på TBE-viruset, nu är det flera. Ett fästingbett behöver ju inte leda till att du blir smittad, men i vissa områden är risken större, säger Margareta Blennow.


Framförallt är det södra Sverige de största riskerna finns, runt kusterna och vid de större insjöarna. I Västa Götalands-regionen fanns knappt alls TBE-smittade fästingar tidigare, nu är risken större. Dock är risken att drabbas av TBE fortfarande störst i Stockholmsområdet och längs Upplandskusten.

Så gör du om du är orolig:

Om du eller ditt barn har du fått fästingbett och upplever feber, huvudvärk eller är ovanligt trött eller har muskelvärk, bör du kontakta din vårdcentral och lämna ett blodprov för test. Om du vill vaccinera dig hittar du mer information på 1177 Vårdguiden.


TBE
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du vaccinera dig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

USA: Vapen förstörda i Jemen

Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

2 timmar sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.