Nya uppgifter: Polisens miljonlögn – pratade bara med tre tiggare

- 18/05/2015, 17:55
Lars Fredins uppgifter om att tiggarna tjänar 300 kronor om dagen motsägs nu från flera håll.
1 av 4

Lars Fredins uppgifter om att tiggarna tjänar 300 kronor om dagen motsägs nu från flera håll.

TT NYHETSBYRÅN

På många platser i Sverige går det rykten om tiggarna och vad de tjänar.
2 av 4

På många platser i Sverige går det rykten om tiggarna och vad de tjänar.

FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT

Många tiggare bor i läger, även om vissa grupper lever på campingplatser.
3 av 4

Många tiggare bor i läger, även om vissa grupper lever på campingplatser.

TT NYHETSBYRÅN

De flesta tiggare lever i fattigdom.
4 av 4

De flesta tiggare lever i fattigdom.

TT NYHETSBYRÅN

10 miljoner kronor. Så mycket uppgav polisen att tiggarna omsatte på ett år. Men hur har de räknat?

– Polisen har alltså pratat med två eller tre personer om hur mycket de tjänar och då rörde det sig om trehundra kronor. En statistiker hade ju inte dragit den slutsatsen om man säger så.

Det säger Lars Ströman till Nyheter24. Han är ledarskribent på Nerikes Allehanda och pratade tidigare i dag med Sveriges just nu mest jagade polis, områdeschefen i Gävleborg Lars Fredin. I en intervju med lokaltidningen Hela Hälsingland uttryckte han att det finns en stor tiggarliga på omkring 150 personer som bor i Hälsingland. Han sa också att de betalar en miljon om året för att bo på en camping, och omsätter mer än 10 miljoner kronor varje år.

Nyheter24 har tidigare i dag kunnat avslöja att Lars Fredin ljög om campinghyran på en miljon. Nu kan Nyheter24 presentera fler av områdeschefens lögner. Förutom att han har baserat sin information om 10 miljoner kronor på bara några få tiggare får han mothugg också på andra områden.

Sören Lundgren från Svenska Kyrkan har haft mycket kontakt med den grupp EU-migranter som polisen beskriver som en organiserad liga.

– Jag har själv gjort besök på campingen och det här är inga ligor utan vanliga människor, säger han till Nyheter24.

Motsägs av andra poliser

Sören bor själv utanför Söderhamn, och han beskriver att polisen nyligen gjorde en insats mot campingen för att kontrollera rykten. Det bekräftas också av en artikel i Hela Hälsingland om insatsen som genomfördes i mars, där polisens egna uppgifter går isär från det Lars Fredin påstår.

– Vi vill höra om de kan ha blivit utsatta för någon form av brott, som till exempel människohandel. Men vi har inte fått några indikationer på att så skulle vara fallet, sade polisens presstalesman Mikael Hedström då.

Trots det spred Lars Fredin felaktig information till media och säger därmed emot polisens tidigare uppgifter.

"Bara hörsägen"

Nyheter24 frågar Sören Lundgren om Lars Fredins information om att tiggarna är utnyttjade av en liga.

– Nej, nej, absolut inte. Det där är hörsägen, samma historier dyker upp på olika platser i Sverige men de är sällan sanna.

Nyheter24 har också pratat med Föreningen HEM, som jobbar med EU-migranter i Sverige. De har inte själva haft någon kontakt med gruppen i Söderhamn, men säger att polisens uppgifter om att tiggarna tjänar 300 kronor om dagen låter väldigt konstigt. Det är helt enkelt inte rimligt att tiggarna omsätter den summa som Lars Fredin hävdar.

Nyheter24 har vid upprepade tillfällen sökt Lars Fredin utan att lyckas.