Liv för första gången i pappa Jerken Sjödins händer.
1 av 4
Liv för första gången i pappa Jerken Sjödins händer. - Foto: Privat
Efter hjärtoperationen, här kramar Liv mammas finger.
2 av 4
Efter hjärtoperationen, här kramar Liv mammas finger. - Foto: Privat
Liv med lillebror Fred på Parisresan 2014.
3 av 4
Liv med lillebror Fred på Parisresan 2014. - Foto: Privat
Liv med kaninen Ulla.
4 av 4
Liv med kaninen Ulla. - Foto: Privat

Hon kunde ha blivit ett missfall – överlevde med läkarnas hjälp

Liv Jerkersdotter vägde 564 gram när hon föddes, i dag fyller mirakelbarnet 13 år.


Det var en slump att Liv Jerksdotters föräldrar befann sig i Uppsala när hon skulle födas. Graviditeten var inne på vecka 22, vilket brukar motsvara halva tiden. Därför hade ingen förväntat sig att förlossningen skulle ske där och då. Att den ändå gjorde det är anledningen till att hon lever i dag.

En förlossning som startar så tidigt brukar behandlas som ett missfall. I särskilda fall är det till och med fortfarande lagligt att utföra aborter i vecka 22, skriver Sundsvalls Tidning. Men läkarna på universitetssjukhuset i Uppsala ville ge Liv en chans.


Bildkälla: Privat

De första månaderna efter förlossningen levde föräldrarna Helene Romby och Jerker Sjödin i ovisshet. Ingen kunde säga om dottern skulle överleva. Livs hjärta opererades och under en period behandlades hon med fem typer av antibiotika samtidigt.

Liv hann bli fem veckor gammal innan hon för första gången fick ligga på sin mammas bröst. Innan dess hade föräldrarna bara fått röra henne med ett desinficerat finger.

– När födseln egentligen skulle ha ägt rum fick vi åka hem. Det var både positivt och laddat. Vi var väldigt nervösa, säger Jerker till Sundsvalls Tidning.


Bildkälla: Privat

Förlossningen skedde den 19 maj 2002. I dag fyller mirakel-Liv 13 år och har födelsedagskalas, skriver Sundsvalls Tidning.

Trots att hon föddes för tidigt var världen redo för Liv.


Bildkälla: Privat

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Finns det mirakel?
Tack för din röst!