Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Färskpotatisen till midsommar kan vara hotad

- 04/06/2015, 20:58
Potatisen kan bli mindre och dyrare.
1 av 3

Potatisen kan bli mindre och dyrare.

TT NYHETSBYRÅN

Men förhoppningsvis ska det gå bra.
2 av 3

Men förhoppningsvis ska det gå bra.

TT NYHETSBYRÅN

3 av 3

MAJA SUSLIN/ SCANPIX / TT

Eller i alla fall bli liten och dyr.

Vädret under våren har varit kallare än vanligt, vilket är ett hot mot potatisen. Svenskar älskar sin färskpotatis, och det finns en liten risk att den inte ska räcka till alla i midsommar.

– Det har varit en väldigt kall vår och all växtlighet växer lite långsammare än vanligt. Det finns mycket potatis ute i fälten men de har inte hunnit bli så stora. Vi får hoppas att det blir varmt i helgen så att det snabbar på växten litegrann, säger Lisa Andrae på branschorganisationen Potatisodlarna till Aftonbladet.

Det finns alltså fortfarande tid att hoppas på, och om vädret blir varmare innan midsommar ska potatisen hinna växa till sig.

– Det borde inte vara några större problem, bara vädret är med oss. Men jag tror att potatisen kommer att bli mindre än vanligt och kanske lite dyrare, säger Lisa enligt Aftonbladet.

Och det kan till och med finnas fördelar med att potatisen är mindre än vanligt. Det gör nämligen smaken mer koncentrerad och därför blir potatisen godare.