Åklagarens kamp mot klockan i fallet Lisa

- 16/06/2015, 08:03 -
Åklagaren har till klockan 12.00 på sig.
1 av 4

Åklagaren har till klockan 12.00 på sig.

TT bild

Lisa Holm hittades på fredagen.
2 av 4

Lisa Holm hittades på fredagen.

Polisen / TT

Tusentals sörjer Lisa efter den tragiska händelsen.
3 av 4

Tusentals sörjer Lisa efter den tragiska händelsen.

Thomas Johansson / Thomas Johansson/TT

Caféet där Lisa Holm jobbade.
4 av 4

Caféet där Lisa Holm jobbade.

TT bild

I dag måste åklagaren begära häktning.

Som tidigare känt sitter tre personer anhållna i fallet Lisa Holm, två män skäligen misstänkta för mord och en kvinna som misstänks för grovt skyddande av brottsling.

Senaste i dag, tisdag klockan 12.00 måste förundersökningsledaren och vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm begära de misstänkta häktade.

Då de tre personerna är skäligen misstänkta, alltså den lägre graden av misstanke, kan det vid en häktning sitta frihetsberövade i en vecka till. Något som kallas utredningsvecka. Om misstankegraden höjs till sannolika skäl kan de misstänkta hållas kvar betydligt längre.

– På sannolika skäl är ju "normalgraden" som krävs för att man ska kunna häkta någon. Men åklagaren kan också begära en veckas häktning, en så kallad utredningshäktning. Då får åklagaren en extra vecka på sig att kunna säkerställa tillräckligt mycket bevis för att kunna häkta de misstänkta på sannolika skäl, sa Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare i Malmö och Stockholm, till Nyheter24 under måndagen.

Under måndagen hade ännu ingen häktningsframställan kommit in till tingsrätten. I teorin är det möjligt, även om det inte är troligt, att de tre misstänkta kan släppas på fri fot.