Experten: "Flera kan ha samverkat till mordet"

- 16/06/2015, 17:01 -
Bortförande i polisbil.
1 av 5

En av de misstänkta på väg till häktningsförhandlingen.

tt bild

Lisa Holm.
2 av 5

Häktningsförhandlingarna skedde under tisdagseftermiddagen.

tt bild

Nerijus Bilevicius.
3 av 5

Bild från tingsrätten.

tt bild

Nerijus Bilevicius.
4 av 5

Experten Sven-Erik Alhem tror att det finns goda förutsättningar att få till ett åtal.

tt bild

Lisa Holm blev 17 år gammal.
5 av 5

Lisa Holm blev 17 år gammal.

tt bild

Fallet Lisa Holm fortsätter att utvecklas.

Under häktningsförhandlingarna blev det klart att den yngste av de två bröderna, som sedan natten till lördagen varit anhållna misstänkta för mordet på 17-åriga Lisa Holm, häktas på sannolika skäl misstänkt för delaktighet i mord. Men vad betyder egentligen "delaktighet i mord"?

– Det innebär bara att tingsrätten konstaterar att det finns en viss delaktighet, utan att gå in på exakt vad. Det säger inte så mycket, utan räcker för att man ska kunna fastställa att det finns skäl för häktning, säger experten och före detta chefsåklagaren Sven-Erik Alhem till Nyheter24.

Före detta chefsåklagaren Sven-Erik Alhem

Alhem menar att det hela handlar om en försiktighet från tingsrättens sida.

– Dels kan det visa sig att flera har samverkat till mordet, och det behöver inte vara fastställt vem som gjort vad, utan huvudsaken är att man varit med på samma plan, och att man fysiskt eller psykiskt bistått den som utfört själva mordet, säger Sven-Erik Alhem, som menar att det finns goda förutsättningar för åklagaren att kunna väcka åtal.

– Det har gjorts oerhört intressanta fynd, och kroppen har hittats relativt tidigt. Det är väldigt fördelaktigt för utredningen. Dessutom greps de misstänkta i anslutning till där man hittade Lisa.