Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Livsfarlig fästingsmitta har upptäckts i Sverige

- 19/06/2015, 10:01 -
Nu fästingsmitta finns i Sverige.
1 av 3

Nu fästingsmitta finns i Sverige.

tt bild

Framför allt sprids det till områden som tidigare var skonade från sjukdomen.
2 av 3

Framför allt sprids det till områden som tidigare var skonade från sjukdomen.

tt bild

Var försiktig i skog och mark.
3 av 3

Var försiktig i skog och mark.

Ap / TT

Tusentals fästingar har undersökts.

En blodsmitta som sprids med fästingar har hittats i Sverige. Babesia är en blodparasit som man tidigare trodde endast spreds bland djur. Nu har forskare upptäckt att parasiten finns i Sverige och kan drabba människor, skriver Sveriges Radio.

Om du blir biten av en fästing är det inte säkert att du märker om den bär på smittan eller inte.


Bildkälla: TT

– Vi har ändå visat att det finns, att det förekommer i vår omgivning. Vad vi ska göra nu är att analysera dessa data och undersöka hur farligt det är. För det är möjligt att en fästing kan vara smittad med Babesia men att den inte alls ger något utslag hos människan, säger Pia Forsberg, professor i infektionsmedicin vid Linköpings universitet till SR.

Utomlands har personer med nedsatt immunförsvar drabbats så illa av smittan att de avlidit. Den svenska studien omfattade tusentals fästingar och av dem var de två som bar på parasiten.


Bildkälla: TT

Parasiten är släkt med malairaparasiten och det är kartlagt att smittan sprids med fästingar. Hur den påverkar människan är inte fortfarande oklart men symptom är feber och blodfärgat urin, skriver SR.