IS finansieras med skattefiffel i Sverige

- 22/06/2015, 08:00
Tar lån för att resa.
1 av 4

Tar lån för att resa.

TT-montage

Något som Säpo tror sker i stor utsträckning.
2 av 4

Något som Säpo tror sker i stor utsträckning.

tt bild

Och det är svårt att stoppa.
3 av 4

Och det är svårt att stoppa.

tt bild

Sms-lån och blancolån vanligast.
4 av 4

Sms-lån och blancolån vanligast.

Ap/TT bild

Bedrägerier kring nyligen startade mobiltelefonföretag och lån utan säkerhet finansierar terrorresor menar Säpo.

Lån utan säkerhet, så kallade blancolån och sms-lån, samt momsbedrägerier med nystartade mobiltelefonföretag är med och finansierar svenskars terrorresor till IS i Syrien. Det säger Säkerhetspolisen, Säpo, till Sveriges Radio.

Omkring 300 personer tros ha åkt från Sverige för att strida för IS. Säpo håller just nu på att spåra pengarna.


Bildkälla: TT Bild

– Just nu är det två exempel som vi ser alldeles för ofta. Det ena är att man gör momsbedrägerier via nyöppnade mobiltelefonföretag. Där företag som inte haft någon verksamhet tidigare plötsligt har mångmiljonomsättning. Här pågår flera utredningar hos Ekobrottsmyndigheten och vi kan se att i stort sett samtliga fall förekommer våra aktörer på ett eller annat sätt, säger Martin Frimansson, expert på terrorfinansiering hos Säkerhetspolisen, till SR.

Det som ökat mest är privata lån som är enkla att ta, till exempel blancolån, sms-lån eller leasing av bilar.

– Det andra fallet är när resenärer precis innan de åker tar blancolån via internet, eller så kallade lån utan säkerhet, hos kreditinstitut och banker. Det är lån upp till 300 000 kronor. De tar de så många lån de hinner på samma gång, säger Martin Frimansson till SR.

Frimansson menar att detta är den absolut vanligaste finansieringen för resorna. Han säger att lånen och pengarna skapar möjligheter för personer att få högre ställning när de väl kommer ner till Syrien.


Bildkälla: TT Bild

Att veta huruvida en låntagare planerar att åka på terrorresa eller ej är inte den lättaste uppgiften för Säpo. Frimansson framhåller att ett samarbete med institut och banker är viktigt.

– Det kan hända, och det händer faktiskt. Men att hindra någon från att åka, det kan vara lite svårt. Det beror på, hinner vi få fram bevis för att det är bedrägeri på gång, då kan vi utnyttja det. Men det bästa är ju faktiskt att både banker och kreditinstitut ser att det här avviker från det normala i så milda grad att de vill inte ens delta i det här. Att de vill inte låna ut, eller inte vill hjälpa till med transaktionerna, eftersom de inte får en rimlig förklaring om vad pengarna ska användas till.