Terrorsekten Islamiska staten (IS, ISIS, ISIL, Daesh)

IS står för Islamiska Staten och är en terrorsekt som bildades år 2006. Den var då en del av al-Qaida, men blev en självständig grupp 2013.

Sekten har gått under flera olika namn. Utomlands kallas den även ISIS som står för Islamiska staten Irak och Syrien.

Skillnaden mellan al-Qaida och IS är att IS ville skapa ett kalifat här och nu. IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropade kalifat i IS-kontrollerade områden i juni 2014.

Ett kalifat är ett muslimskt teokratiskt rike, som styrs av en kalif, det vill säga en politisk och religiös ledare.

IS syfte är att upprätta ett sunnimuslimskt kalifat som styrs av en en enda politisk och religiös ledare, enligt islamsk lag. Det första målet är att Syrien och Irak ska ingå i kalifatet, men det finns tecken som tyder på att även Israel, Jordanien och Libanon är tilltänkta.

IS har tagit över delar av områden som sträcker sig från nordvästra Syrien till mellersta Irak. Här finns det strikta tolkningar av så kallad islamisk rätt, bland annat strikta kläd- och uppförandekoder.

I Raqqa i Syrien fick alla kristna treval: konvertera till islam, leva under nya restriktioner eller dö.

Enligt en rapport från FN används barnen i krig som mänskliga sköldar, självmordsbombare och bombtillverkare. IS dödar dem, våldtar och torterar barn systematiskt i Irak.

Även kvinnor, barn som vuxna, säljs som sexslavar.

Det är osäkert exakt hur många soldater IS har. Enligt FN rör det sig om cirka 15 000 soldater, medan en källa på CIA hävdar att det rör sig om 20 000-31 500.

IS finansierar sin armé geno matt smuggla bland annat olja och bensin. De tar även personer om gisslan, och tvingar en del västländer att betala lösensummor på miljonbelopp.

Det finns även personer i Sverige som misstänks ha skickat pengar till terrororganisationen.

I maj 2017 meddelade irakiska och kurdiska styrkor att de tror sig kunna besegra IS i Mosul, Irak, helt i slutet av månaden.
4 Maj, 11:46
Franska åklagare har inlett en utredning mot oljekoncernen Total Energies, som misstänks för vållande till annans död i samband med en terrorattack i Moçambique 2021.
8 Apr, 11:06
De två bröder som greps efter ett Säpotillslag i Tyresö i mars misstänkta för förberedelse till terroristbrott omhäktades under måndagen.
27 Mar, 05:00
Konserthusdådet i Moskva var inte IS första attack mot Ryssland och ryssar. För extremiströrelsen är landet sedan länge en stor antagonist i ett världsomspännande religiöst krig – och det är allierat med flera av dess största fiender.
23 Mar, 19:06
Terrorrörelsen IS, som tar på sig dåden i Moskva, ser Ryssland som måltavla, eftersom landet historiskt agerat hårt mot muslimska minoriteter. Att de angriper Ryssland är inte i sig förvånande. Det är ett ganska högt prioriterat mål för IS, säger forskaren Aron Lund.
23 Mar, 08:40
Dagen efter terrorattacken mot en konsertlokal utanför Moskva väntar världen på makthögkvarteret Kremls svar och reaktioner. Rysslandsexperten Matthew Sussex har sina föraningar: Det kommer att bli våldsamt, säger han.
20 Mar, 18:54
IS besegrades i Syrien – men fick fäste längre österut. Två medlemmar av terrorgruppens afghanska gren har nu häktats, misstänkta för att ha planerat ett attentat mot svenska riksdagen. De är yviga och farliga, men ännu inte så taktiskt skickliga, säger terrorkännaren Hans Brun.
11 Mar, 09:44
Två personer misstänks för att ha planerat en terrorattack. Detta vet vi om händelsen.
10 Mar, 12:04
Fyra personer begärs häktade efter polisinsatsen i Tyresö i torsdags, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
8 Mar, 22:52
Under fredagskvällen genomförde Säkerhetspolisen, med stöd av polisen, en ny insats i Tyresö söder om Stockholm.
30 Okt 2023, 16:18
Islamistiska Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna har släppt en kort video med ett troligtvis framtvingat budskap från tre kvinnor som hålls gisslan i Gazaremsan. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallar videon för "grym psykologisk propaganda".
23 Okt 2023, 06:16
Ännu ett krig, ännu mer lidande. Samtidigt som konflikterna i världen blir både fler och blodigare minskar de inblandades intresse att medla fram en lösning. Det är svårt att inte ha en dyster bild framför sig, säger Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning.
31 Aug 2023, 20:58
Minst nio soldater dödades när en man på en motorcykel körde in i en konvoj och sprängde sig själv i regionen Waziristan i nordvästra Pakistan, nära den afghanska gränsen.
20 Aug 2023, 08:14
Minst elva personer har dödats i ett bombdåd i nordvästra Pakistan, i norra delen av regionen Waziristan nära den afghanska gränsen.
14 Aug 2023, 19:14
Åtta misstänkta gärningsmän har gripits i Iran efter en dödlig skjutning vid en shiamuslimsk helgedom, meddelar myndigheterna. Samtliga gripna är utlänningar, enligt överdomaren i Farsprovinsen.
12 Aug 2023, 13:58
En bräcklig vapenvila råder i det största palestinska flyktinglägret Ain al-Hilewh i Libanon. Människor som flytt vågar sig tillbaka, men många hem och byggnader är förstörda efter upploppen.
31 Jul 2023, 12:32
Dödssiffran i självmordsbombningen mot en politisk sammankomst i Pakistan på söndagen har stigit till 54, och närmare 200 har skadats.
30 Jul 2023, 15:04
Över 40 människor har dödats och över 120 skadats i en självmordsattack vid en politisk sammankomst i Pakistan, uppger polisen.
22 Jun 2023, 03:16
En tysk kvinna har dömts till över nio års fängelse för bland annat att ha hållit en yazidisk kvinna som slav, för medhjälp till krigsbrott och folkmord.
29 Maj 2023, 21:20
En domstol i Libyen har dömt 23 jihadister till döden. De är de första som döms av totalt 320 personer, anklagade för att ha stridit med terrorgruppen Islamiska staten (IS) under den kaotiska tiden efter att diktatorn Muammar Gadaffi störtades 2011.
25 Maj 2023, 13:56
En tidigare IS-krigare från Danmark döms till livstids fängelse för landsförräderi. Mannen överlämnades till Danmark 2019.
1 2 3 4 ... 31