Terrorsekten Islamiska staten (IS, ISIS, ISIL, Daesh)

IS står för Islamiska Staten och är en terrorsekt som bildades år 2006. Den var då en del av al-Qaida, men blev en självständig grupp 2013.

Sekten har gått under flera olika namn. Utomlands kallas den även ISIS som står för Islamiska staten Irak och Syrien.

Skillnaden mellan al-Qaida och IS är att IS ville skapa ett kalifat här och nu. IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropade kalifat i IS-kontrollerade områden i juni 2014.

Ett kalifat är ett muslimskt teokratiskt rike, som styrs av en kalif, det vill säga en politisk och religiös ledare.

IS syfte är att upprätta ett sunnimuslimskt kalifat som styrs av en en enda politisk och religiös ledare, enligt islamsk lag. Det första målet är att Syrien och Irak ska ingå i kalifatet, men det finns tecken som tyder på att även Israel, Jordanien och Libanon är tilltänkta.

IS har tagit över delar av områden som sträcker sig från nordvästra Syrien till mellersta Irak. Här finns det strikta tolkningar av så kallad islamisk rätt, bland annat strikta kläd- och uppförandekoder.

I Raqqa i Syrien fick alla kristna treval: konvertera till islam, leva under nya restriktioner eller dö.

Enligt en rapport från FN används barnen i krig som mänskliga sköldar, självmordsbombare och bombtillverkare. IS dödar dem, våldtar och torterar barn systematiskt i Irak.

Även kvinnor, barn som vuxna, säljs som sexslavar.

Det är osäkert exakt hur många soldater IS har. Enligt FN rör det sig om cirka 15 000 soldater, medan en källa på CIA hävdar att det rör sig om 20 000-31 500.

IS finansierar sin armé geno matt smuggla bland annat olja och bensin. De tar även personer om gisslan, och tvingar en del västländer att betala lösensummor på miljonbelopp.

Det finns även personer i Sverige som misstänks ha skickat pengar till terrororganisationen.

I maj 2017 meddelade irakiska och kurdiska styrkor att de tror sig kunna besegra IS i Mosul, Irak, helt i slutet av månaden.
30 Okt, 16:18
Islamistiska Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna har släppt en kort video med ett troligtvis framtvingat budskap från tre kvinnor som hålls gisslan i Gazaremsan. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallar videon för "grym psykologisk propaganda".
23 Okt, 06:16
Ännu ett krig, ännu mer lidande. Samtidigt som konflikterna i världen blir både fler och blodigare minskar de inblandades intresse att medla fram en lösning. Det är svårt att inte ha en dyster bild framför sig, säger Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning.
31 Aug, 20:58
Minst nio soldater dödades när en man på en motorcykel körde in i en konvoj och sprängde sig själv i regionen Waziristan i nordvästra Pakistan, nära den afghanska gränsen.
20 Aug, 08:14
Minst elva personer har dödats i ett bombdåd i nordvästra Pakistan, i norra delen av regionen Waziristan nära den afghanska gränsen.
14 Aug, 19:14
Åtta misstänkta gärningsmän har gripits i Iran efter en dödlig skjutning vid en shiamuslimsk helgedom, meddelar myndigheterna. Samtliga gripna är utlänningar, enligt överdomaren i Farsprovinsen.
12 Aug, 13:58
En bräcklig vapenvila råder i det största palestinska flyktinglägret Ain al-Hilewh i Libanon. Människor som flytt vågar sig tillbaka, men många hem och byggnader är förstörda efter upploppen.
31 Jul, 12:32
Dödssiffran i självmordsbombningen mot en politisk sammankomst i Pakistan på söndagen har stigit till 54, och närmare 200 har skadats.
30 Jul, 15:04
Över 40 människor har dödats och över 120 skadats i en självmordsattack vid en politisk sammankomst i Pakistan, uppger polisen.
22 Jun, 03:16
En tysk kvinna har dömts till över nio års fängelse för bland annat att ha hållit en yazidisk kvinna som slav, för medhjälp till krigsbrott och folkmord.
29 Maj, 21:20
En domstol i Libyen har dömt 23 jihadister till döden. De är de första som döms av totalt 320 personer, anklagade för att ha stridit med terrorgruppen Islamiska staten (IS) under den kaotiska tiden efter att diktatorn Muammar Gadaffi störtades 2011.
25 Maj, 13:56
En tidigare IS-krigare från Danmark döms till livstids fängelse för landsförräderi. Mannen överlämnades till Danmark 2019.
22 Apr, 13:20
Danska specialister har sedan 2016 befunnit sig i Irak och Syrien för att hjälpa till i kampen mot terrororganisationen Islamiska staten.
29 Mar, 17:04
Största delen av telekomjätten Ericssons styrelse och vd Börje Ekholm nekades ansvarsfrihet på onsdagens årsstämma – för andra året i rad.Och precis som i fjol fick styrelsen – trots det – förnyat förtroende.Bristfällig information om den uppmärksammade muthärvan är anledningen till aktieägarnas missnöje, anser Aktiespararna.
3 Mar, 00:04
Ericsson är överens med USA:s justitiedepartement att telekombolaget ska betala motsvarande 2,2 miljarder kronor i böter relaterat till en muthärva i Irak.
28 Feb, 14:32
Den 38-åriga åttabarnsmamman levde som hemmafru i IS-högborgen Raqqa i Syrien.Nu döms hon av dansk domstol till fyra års fängelse och utvisning.
23 Feb, 14:36
Antalet massmord, i de allra flesta fall skjutningar, i USA som kopplas till extremism har ökat kraftigt under de senaste tio åren. Det är nu tre gånger så högt som under någon annan tioårsperiod sedan 1970-talet, enligt organisationen Anti-Defamation League (ADL).
26 Jan, 23:44
USA har dödat en ledargestalt inom terrororganisationen Islamiska staten i Somalia. Räden skedde på order av president Joe Biden.
21 Jan, 07:48
Kanada avser att hämta hem 23 medborgare från läger i nordöstra Syrien där personer som stridit för Islamiska staten, och familjemedlemmar, sitter.
12 Jan, 14:13
Ericsson sätter av 2,3 miljarder kronor för förmodade USA-böter i spåren av IS-mutorna i Irak.Slutnotan lär därmed sluta på max hälften av den förra smällen på runt tio miljarder kronor, enligt bedömare.På börsen dras en suck av lättnad.
7 Jan, 09:31
Kurdiska säkerhetsstyrkor uppger att över 100 "terrorister" gripits i en operation mot terrorgruppen Islamiska staten i Syrien.
1 2 3 4 ... 31