Fler kvinnor än män spelar på Hoforsrocken i år.
1 av 4
Fler kvinnor än män spelar på Hoforsrocken i år. - Foto: Hoforsrocken
Imber.
2 av 4
Imber. - Foto: Mathias Blom / Hoforsrocken
Thundermother.
3 av 4
Thundermother. - Foto: Copyright: blacksquid incwww.blacksquidinc.se / Philip Truong / Hoforsrocken
Browning collection. Alla banden spelar på Hoforsrocken som arrangeras 25 juli i Hofors.
4 av 4
Browning collection. Alla banden spelar på Hoforsrocken som arrangeras 25 juli i Hofors. - Foto: Linn Carlson / Hoforsrocken

Här är rockfestivalen som bokar jämställt

Alla borde börja boka jämställt tycker ansvariga bakom Hoforsfestivalen.


En mindre festival i Hofors lyckas med det som många stora festivaler inte klarar av. Med start i år bokar festival jämställt. Efter att ha insett att de bokat 80 till 90 procent mansdominerade band under tidigare år var de dags för en förändring.

– Jag var inne på jamstalldfestival.se och kollade och kände att vi måste göra något. Nästan alla festivaler hade typ 80 procent killar, säger Petter Svedén som jobbar för Studieförbundet vuxenskolan och är ansvarig för bokningar.


Bildkälla: Mathias Blom / Hoforsrocken

När det gick ut med att de skulle boka jämställt fick festivalen mer uppmärksamhet. Ryktet gick och de var flera band som ville spela som hörde av sig.

– Det var inte så svårt. Det var en liten extra ansträngning men det är skönare att göra så här. Alla borde göra det, säger Svedén och fortsätter:

– Om inte tjejer ser andra tjejer på scenen börjar de inte spela.

Med övervägande män som spelat tidigare är det stor skillnad i år. 61 procent kvinnor och 39 procent är män av de artisterna som syns på Hoforsrockens scener i år.


Bildkälla: Philip Truong / Hoforsrocken

Om någon reagerar på att det är fler kvinnor än män som spelar i år har Svedén ett svar till dem.

– Vi hade ju 95 procent män året innan så börja grina då, säger han.

Två stora band som kommer att spela är Thundermother och Imber, band med bara kvinnor. Arbetet att boka jämställt ska fortsätta och Svedén tror att det kommer att bli ännu enklare nästa år eftersom de redan fått kontakt med många band som vill spela.

/
/
/
Är det viktigt med jämställa festivaler?
Tack för din röst!
Senaste nytt

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

1 timme sedan
De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

1 timme sedan
Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

1 timme sedan
En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

2 timmar sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.

Uppgifter: Brittisk kärnkraftsanläggning hackad

2 timmar sedan
Hackergrupper med ryska och kinesiska kopplingar har gjort intrång i den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafields it-system.