Stockholm

Så mycket har Sverige tjänat på invandringen

Sverige har tjänat en hel del på invandringen genom åren.
1 av 3
Sverige har tjänat en hel del på invandringen genom åren. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas argument mot invandring håller inte helt enkelt.
2 av 3
Sverigedemokraternas argument mot invandring håller inte helt enkelt. Foto: BERTIL ERICSON / TT
Utan invandringen hade vi inte haft samma infrastruktur.
3 av 3
Utan invandringen hade vi inte haft samma infrastruktur. Foto: MAJA SUSLIN

Det är tack vare invandringen som vi har haft råd att investera i vägar, järnvägar, forskning och försvar,

Kommentera (49)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En rapport från tankesmedjan Arena idé motbevisar många som hävdar att invandringen kostar pengar. Invandringen ger snarare Sverige hela 65 extra miljarder varje år, skriver Dagens Nyheter. Utan invandringen hade vi inte haft råd med lika mycket vägar, järnvägar, forskning eller försvar.

– Det innebär att Sverigedemokraternas idé om att finansiera försvarsutgifter eller att rädda äldreomsorgen genom minskad invandring helt enkelt inte stämmer, säger Arenas chefsekonom Sandro Scocco till Dagens Nyheter.

Han har tillsammans med docenten i ekonomisk historia, Lars Fredrik Andersson, vid Umeå universitet, räknat på invandringens kostnader och intäkter sedan 1950. Och de har kommit fram till att Sverige har en sammanlagd vinst på 900 miljader kronor. Utan invandringen hade ekonomin varit en femtedel mindre.

Vinsterna för invandringen var högre för 40-50 år år sedan. Men än i dag är invandringen lönsam. Det har att göra med att det finns färre kostnadskrävande äldre och fler i förvärvsarbetande ålder bland utrikes födda, än bland inrikes födda.

Författarna bakom rapporten lyfter fram att invandring ofta innebär stora initiala kostnader men att invandring bör ses som en investering. Det är som med barn – barn kostar mycket under uppväxten men betalar tillbaka när de börjar jobba. Den helt avgörande integrationskraften är läget på arbetsmarknaden, menar Sandro Scocco.

– Klarar vi att hålla någorlunda bra fart på den så blir invandringen en bra affär, annars inte, säger han till Dagens Nyheter.Kommentera (49)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.