Tisdag 26 Okt
Stockholm

Så dödas tusentals kor plågsamt varje år – av slängda burkar

Inte bra.
1 av 3
Inte bra. Foto: TT
Burkar slängs i naturen.
2 av 3
Burkar slängs i naturen. Foto: TT/Svenska Dagbladet
Vilket drabbar kor.
3 av 3
Vilket drabbar kor. Foto: Stian Lysberg Solum

Skär sönder kornas magar inifrån.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är SVT Halland som berättar om hur tusentals kor dör varje år efter att burkar som slängts bredvid vägar hamnat i deras foder. Detta efter att slåttermaskiner kört ner det till strimlor – vilket kan leda till en plågsam död för djuren.

– De blir sönderskurna i magen på grund av det vassa. I värsta fall leder det till döden, säger Göran Gustafsson, kött- och mjölkbonde längs vältrafikerade väg 154 mellan Falkenberg och Ullared som själv fått avliva många kor, till SVT Halland.

Bild: TT

Enligt Lantbrukarnas Riksförbund dör omkring 2 000 kor per år efter att ha ätit något vasst. Men nu kan en "lösning" vara nära, tack vare Anders Hedborg och Robin Sandberg. De båda är nyutexaminerade ingenjörsstudenter och har under utbildningen forskat på en sensorteknik som ska kunna upptäcka skräpet.

– Vi söker av ett område framför traktorn, och utrustningen skickar en varning till befintlig utrustning, som säger att man ska undvika kollision. Vi kvalitetssäkrar både lantbrukarna, djuren och fodret. Så det höjer helt enkelt säkerheten, säger Anders Hedborg till SVT Halland.

Bild: TT

De båda hoppas att under nästa år kunna testa prototyper. Något som Göran Gustafsson välkomnar – men han har ett förslag på en mycket enklare lösning.

– Det vore bättre att vi inte får några burkar i våra grödor. Jag vore väldigt tacksam för det, säger han till SVT Halland.

Kommentera
Kopiera länk
Dela