Hagamannen - Niklas Lindgren.
1 av 3
Hagamannen - Niklas Lindgren. - Foto: Scanpix / TT
Hagamannen har fått bidrag för att ta körkort.
2 av 3
Hagamannen har fått bidrag för att ta körkort. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tingsrätt.
3 av 3
Tingsrätt. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX / TT

7 saker vi vet om Hagamannens liv efter frigivningen

I dag släpptes Hagamannen, Niklas Lindgren, ur fängelset – här är vad vi vet om hans framtid.


1. Han tvingas till fortsatt vård

Det slogs fast både av tingsrätten och Övervakningsnämnden. Niklas Lindgren har "ett stort och fortsatt behov av behandling” och ska delta i Relations- och samlevnadsprogrammet (ROS) och alkoholbehandling, något som enligt SVT inte ska vara frivilligt.

Bild: TT

2. Han ska gå en utbildning

En utbildning som inleds i augusti och som kräver att han har körkort. Ett körkort som han fått bidrag från kriminalvården för att ta.

Bild: TT

3. Han flyttar antagligen till Norrbotten

Enligt Västerbottens-Kuriren så har en övervakare utsetts av Frivården i Luleå. Lindgren ska även ha varit på besök i Övertorneå för att titta på en yrkesutbildning.

4. Han har dock även fortsatt rätt att vistas i Umeå

Först slog Övervakningsnämnden fast att han inte skulle få röra sig i Umeå efter den villkorliga frigivningen, ett beslut som han dock överklagade – och Umeå tingsrätt gick på Lindgrens linje.

Faksimil

5. Är fortfarande skyldig stora summor

När Hagamannen dömdes ålades han också att betala ett skadestånd till sina offer på nästan 427 600 kronor. På måndagen kunde dock Dagens Nyheter berätta att han bara betalat in 23 000 kronor till Brottsoffermyndigheten.

6. Har en avbetalningsplan

Hagamannen betalar varje månad in ungefär 100 kronor till Brottsoffermyndigheten – vilket innebär att han, enligt Dagens Nyheter, skulle vara skuldfri år 2360 om han fortsätter i samma takt.

Bild: TT

7. Kommer att få svårt att återgå till ett normalt liv

Dagens Nyheter har pratat med Niklas Långström, psykiatriprofessor vid Karolinska institutet och vetenskaplig rådgivare i Kriminalvården, som säger att Lindgren kommer att få svårt att återgå till ett normalt liv.

– Helt normalt kommer det nog aldrig att bli, bland annat måste den sexbrottsdömde vara fortsatt riskmedveten så riskfaktorerna hålls så låga som möjligt. Kontakt med familj, bra vänner, ny utbildning, arbete med mera förväntas kunna minska återfallsrisken, säger han till tidningen.

/
/
Liv
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.