Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 saker vi vet om Hagamannens liv efter frigivningen

- 28/07/2015, 12:40 -
Hagamannen - Niklas Lindgren.
1 av 4

Hagamannen - Niklas Lindgren.

Scanpix / TT

Hagamannen har fått bidrag för att ta körkort.
2 av 4

Hagamannen har fått bidrag för att ta körkort.

TT NYHETSBYRÅN

Tingsrättens beslut.
3 av 4

Tingsrättens beslut.

Faksimil

Tingsrätt.
4 av 4

Tingsrätt.

JESSICA GOW / SCANPIX / TT

I dag släpptes Hagamannen, Niklas Lindgren, ur fängelset – här är vad vi vet om hans framtid.

1. Han tvingas till fortsatt vård

Det slogs fast både av tingsrätten och Övervakningsnämnden. Niklas Lindgren har "ett stort och fortsatt behov av behandling” och ska delta i Relations- och samlevnadsprogrammet (ROS) och alkoholbehandling, något som enligt SVT inte ska vara frivilligt.

Bild: TT

2. Han ska gå en utbildning

En utbildning som inleds i augusti och som kräver att han har körkort. Ett körkort som han fått bidrag från kriminalvården för att ta.

Bild: TT

3. Han flyttar antagligen till Norrbotten

Enligt Västerbottens-Kuriren så har en övervakare utsetts av Frivården i Luleå. Lindgren ska även ha varit på besök i Övertorneå för att titta på en yrkesutbildning.

4. Han har dock även fortsatt rätt att vistas i Umeå

Först slog Övervakningsnämnden fast att han inte skulle få röra sig i Umeå efter den villkorliga frigivningen, ett beslut som han dock överklagade – och Umeå tingsrätt gick på Lindgrens linje.

Faksimil

5. Är fortfarande skyldig stora summor

När Hagamannen dömdes ålades han också att betala ett skadestånd till sina offer på nästan 427 600 kronor. På måndagen kunde dock Dagens Nyheter berätta att han bara betalat in 23 000 kronor till Brottsoffermyndigheten.

6. Har en avbetalningsplan

Hagamannen betalar varje månad in ungefär 100 kronor till Brottsoffermyndigheten – vilket innebär att han, enligt Dagens Nyheter, skulle vara skuldfri år 2360 om han fortsätter i samma takt.

Bild: TT

7. Kommer att få svårt att återgå till ett normalt liv

Dagens Nyheter har pratat med Niklas Långström, psykiatriprofessor vid Karolinska institutet och vetenskaplig rådgivare i Kriminalvården, som säger att Lindgren kommer att få svårt att återgå till ett normalt liv.

– Helt normalt kommer det nog aldrig att bli, bland annat måste den sexbrottsdömde vara fortsatt riskmedveten så riskfaktorerna hålls så låga som möjligt. Kontakt med familj, bra vänner, ny utbildning, arbete med mera förväntas kunna minska återfallsrisken, säger han till tidningen.