1 av 2
- Foto: Nina Romanus
2 av 2
- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Allt du behöver veta om du ska börja plugga på universitet

Vad är en dugga? Och måste man vara med i kåren?


Högskolepoäng

Varje kurs du läser är värd ett visst antal poäng. Vanligtvis är en termin uppdelade i flera mindre delkurser, som alla är värda sammanlagt 30 poäng, om du läser på heltid. Alltså en heltidstermin på universitet eller högskola = 30 högskolepoäng.

Bildkälla

Närvaro

På vanliga föreläsningar är det oftast inte obligatorisk närvaro, men låt dig inte luras – ibland måste man vara där! Det bästa är att kolla i förväg, så att du slipper fastna med jobbiga kompletteringsuppgifter (säkra källor påstår att sådana uppgifter ofta är cirka 1000 gånger jobbigare än att bara gå på föreläsningen). Andra saker, som seminarier och annat, är nästan alltid obligatoriska.

Bildkälla

LÄS MER: 7 enkla steg – så lär du dig läsa supersnabbt

Tenta, dugga, opponering och seminarium

En tenta, eller tentamen som det egentligen heter, är betygsgrundande uppgift som görs under begränsad tid. Det kan vara en salstenta, som är mer som ett hederligt gammalt prov, eller en hemtenta som du skriver hemma som en inlämningsuppgift. En dugga är en lite enklare form av tentamen; den kan till exempel ha frågor med flera svarsalternativ.

Vid ett seminarium sitter man ett par stycken i grupp och diskuterar någonting man till exempel har läst i förväg. En opponering är ett seminarium där du har läst någon annans text i förväg, och sedan ger personen feedback på det.

Bildkälla

CSN – lån och bidrag

När du pluggar kan du genom CSN få både studielån och bidrag. Studerar du heltid kan du som mest få 9 948 kronor, varav 7 120 av detta är lån som måste betalas tillbaka. De första pengarna får du ett par dagar efter att du registrerats på en kurs, alltså oftast ett par dagar senare. För att ha rätt till pengarna måste du klara ett visst antal poäng. Annars kan du bli återbetalningsskyldig!

Bildkälla

Kurslitteratur

Kurslitteratur måste du tyvärr betala för alldeles själv. Men det finns knep för att komma billigare undan! En del böcker finns att hitta online, andra finns att låna på biblioteket. De flesta går att hitta begagnade, annars kan du gå ihop med en klasskompis och köpa en att dela på. För visst finns det roligare saker att lägga pengarna på?

Bildkälla

Studentkåren

I Sverige är det inte obligatoriskt att vara med i studentkåren. Men det kan vara riktigt kul att vara med! Kåren anordnar till exempel pub, fester och andra aktiviteter.

Bildkälla

/
/
CSN
/
/
Relaterat
Senaste nytt

M och SD bakom nio av tio mediekritiska inlägg

Amazon stäms för konkurrensbrott

USA:s konkurrensmyndighet FTC stämmer Amazon. Näthandelsjätten anklagas för att på flera punkter ha utnyttjat sin monopolställning till att undergräva konkurrensen på marknaden.

Nordkorea varnar: På gränsen till kärnvapenkrig

Nordkoreas FN-ambassadör varnar för att Koreahalvön står på gränsen till ett kärnvapenkrig. Anledningen skulle vara att USA och Sydkorea skapat ett fientligt klimat.

Trollhättan: Polisen rapporterar om olaga frihetsberövande / människorov

"Fem män mellan 20-30 år anhållna misstänkta för människorov i Trollhättan.", skriver polisen på sin hemsida.

Biden stöttar strejkande bilarbetare i Detroit

USA:s president Joe Biden förenade sig bredvid strejkande bilfabriksarbetare utanför Detroit. Det är första gången som en president väljer att stötta fackföreningsrörelsen med att ställa sig i första ledet.

Kil: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"Polispatrull har genomfört nykterhetskontroll i Kil under eftermiddagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.