Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Amnesty: Tillåt sexköp

- 12/08/2015, 08:49
Obs. Genrebild.
1 av 2

Obs. Genrebild.

TT Bild

2 av 2

TT NYHETSBYRÅN

Människorättsorganisationen vill avkriminalisera prostitution.

Nu vill Amnesty International tillåta sexköp, enligt ett beslut under tisdagen.

Organisationen menar att det inte räcker med att som i dag förbjuda köp av sex, utan att köp också ska tillåtas, för att sexarbetare ska få en tryggare arbetsmiljö.

– Prostitution är inte en mänsklig rättighet, men sexarbetare har mänskliga rättigheter till trygghet och vård, till att inte tvingas till trafficking och det är det vi försöker komma åt med den här policyn. Vårt fokus är att ge sexarbetare en trygg arbetssituation, att stärka dem och se till att de kan utnyttja sina rättigheter, säger Gauri Van Gulik på Amnesty International, enligt SVT.

Amnesty anser att staten borde vara skyldig att hjälpa de som vill lämna prostitutionen och att barn ska ses som offer och inte bestraffas.

– Vi tror inte på att straffa dem som har tvingats till sexarbete genom att kriminalisera det och ta ifrån dem rättigheter, säger Van Gulik.

bildkälla

Men svenska delen av Amnesty håller inte med om beslutet och röstade nej.

– Vi tar avstånd från kravet på en universell avkriminalisering av alla delar av prostitution, även när det gäller sexköp eller av de aktiviteter som möjliggör sexköp; som till exempel bordeller. Vi anser inte att det är klarlagt att en generell avkriminalisering av sexköp och kringverksamheter leder till minskade människorättskränkningar, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Svenska Amnesty i ett pressmeddelande.

Sedan 1999 har Sverige en lagstiftning som förbjuder sexköp för att minska efterfrågan, men inte kriminalisera de arbetande. Enligt SVT har antalet prostituerade halverats mellan 1995 och 2014. Många andra länder har inspirerats av Sverige och infört liknande lagar.

Men Amnesty menar att den modellen leder till att prostitutionen sker på otryggare platser. Men den nya linjen kommer inte drivas i Sverige.

– För svenska Amnesty innebär beslutet dock inte att vi kommer att arbeta för en total avkriminalisering, varje land bestämmer själva om de kommer att driva frågan vidare, säger Anna Lindenfors.