Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alexandras dotter kallades överviktig av barnavårdcentralen – "skrämmande"

Enya, 5, anses vara överviktig.
1 av 3

Enya, 5, anses vara överviktig.

Facebook/Privat

Enya, 5.
2 av 3

Enya, 5.

Facebook

Alexandra.
3 av 3

Alexandra.

Privat

Nyheter | 11/08/2015 17:40

Alexandras dotter hade för högt BMI och var därför för tjock.

barnavårdscentralen sa sköterskan till Alexandra Ogard Ivarsson att hennes 5-åriga dotter, Enya, var för tjock.

På kontrollen mättes Enyas BMI, som var för högt.


– Det är skrämmande att göra en mätning på det sättet med den skalan. Vi är så medvetna om normer och size zero men väljer ändå att applicera detta på våra barn, säger Alexandra till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag förstår att man behöver en måttstock men det finns ju barn som kommer utanför. Jag vill påstå att mitt barn är oerhört starkt och inte tjockt.

"Kan påverka barnen"

Alexandra menar också att detta inte är något som ska diskuteras framför barnen och att man istället bör kontrollera hur mycket näring barnen får i sig eller hur mycket de rör på sig.

– När sköterskan började peka på kurvorna och prata om att Enya var överviktig gav jag henne en blick så att hon förstod att hon skulle sluta vilket hon respekterade. Det kan påverka barnen om de får höra att de är tjocka, säger Alexandra till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är föräldrarna som borde lyssna, inte barnen. Det borde vara enskilda föräldrarsamtal, eftersom det ändå är föräldrarna som måste hjälpa barnet om det är överviktigt.

Positiv respons

Efter att Alexandras skrev en statusuppdatering på Facebook om besöket på BVC har hon fått tusentals mail.

– Många har mailat mig sina berättelser och tackat för att jag uppmärksammat detta. Någon berättade att de gav sitt barn viktväktarmat efter att ha besökt BVC. Men jag har också fått flera mail från barnsköterskor också som förklarat hur det fungerar, det är ju inte deras fel, de gör ju sitt jobb.