Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Livräddningsexpert: "Barn drunknar tyst, de bara sjunker"

I juni var antalet drunkningar oväntat många.
1 av 2

I juni var antalet drunkningar oväntat många.

TT NYHETSBYRÅN

En pojke drogs upp livlös ur vattnet (bilden har inget samband med artikeln)
2 av 2

En pojke drogs upp livlös ur vattnet (bilden har inget samband med artikeln)

Leif R Jansson / SCANPIX

Nyheter | 15/08/2015 11:52

Det är svårt att upptäcka drunkningsolyckor enligt experten.

Efter den tragiska olyckan då en ettårig pojke avled i en drunkningsolycka i Umeå har många undrat hur det kan ha gått till. Nu svarar en expert på drunkning.

Enligt Anders Wernesten, vattensäkerhetsexpert på Svenska livräddningssällskapet, är drukningsolyckor svårare att upptäcka än vad folk tror.

– Det går fort och det sker tyst och det är alltid lika överraskande, säger Wernesten till Expressen.

Samtidigt är han tydlig med att han inte kommenterar händelsen med 1-åringen, utan talar mer generellt om drunkning. Enligt honom är det ovanligt att den som håller på att drunkna ropar på hjälp eller plaskar.

– Barn vet inte vad de ska göra i vattnet, vi är den enda djurart som inte kan simma från födseln. Barn drunknar tyst. De bara sjunker, säger Wernesten till tidningen.

Även om vuxna har bättre simvana ropar de inte heller på hjälp i sådana situationer enligt Wernesten, skriver Expressen.

Svenska livräddningssällskapet har nu gått ut med en vädjan till föräldrar med barn i närhet av vatten att vara extra vaksamma. De flest olyckor sker nämligen bland 0-6 åringar som har föräldrarna med sig.

– Det går så oerhört, oerhört fort. Det kan räcka att man vänder bort blicken, sen är barnet borta.