Gripandet
1 av 3
Gripandet - Foto: NT
2 av 3
- Foto: NT
Knivmannen i Norrköping är nu gripen.
3 av 3
Knivmannen i Norrköping är nu gripen. - Foto: TT bild

Knivmannen i Norrköping – "Jag måste göra någon illa för att få komma till rättspsyk"

Mamman berättar.


"Jag måste göra mig själv eller någon annan illa för att få komma till rättspsyk."

Så sa den 24-årige mannen som är anhållen misstänkt för knivdåden i Norrköping, till sin mamma när hon nyligen körde honom till psykakuten.

Började bete sig konstigt

I en intervju med Aftonbladet berättar 24-åringens mamma att hon kämpat för att få hjälp med sin son i tre år.

– Psykiatrin säger att han måste få vård för missbruk, missbruksvården säger att han först måste få hjälp för sina psykiska problem, socialen säger "kommer han hit frivilligt, kan vi hjälpa honom", säger hon till Aftonbladet.

Mamman beskriver honom som en go och glad kille i ungdomsåren. Men någonting hände i samband med föräldrarnas skilsmässa när han gick ut gymnasiet.

Sonen fick svårt att leva med andra människor och kunde inte ha rutiner.

– Han hade en föreställning om att han var en högre stående människa. Han visste allt, vi andra visste ingenting. Han kunde låta som en präst och tala om för oss hur vi ska leva våra liv, säger mamman till Aftonbladet.


Faksimil NT

"Gormade att han skulle döda folk"

För två månader sedan fick hon åka och hämta sonen i centrala Norrköping när han umgicks med missbrukare, då en väninna hade sett honom gorma till folk på gatan att han skulle döda folk.

– Jag åkte ner för att hämta honom. Och det var enda gången han talade om att han behövde hjälp. I vanliga fall tyckte han förstås att även psykologer är dumma i huvudet, säger hon till Aftonbladet.

I bilen på väg till psykakuten hade sonen sagt till sin mamma att han var beredd på att skada sig själv eller andra för att få komma in på rättpsyk. Men han hann ändra sig under de timmarna han väntade på läkare, så han var ute igen.

Tvångsomhändertagen

Mamman berättar även att sonen aldrig tidigare varit farlig och att han inte fått någon diagnos, men att han blivit tvångsomhändertagen vid ett tillfälle för tre år sedan när han betedde sig konstigt och tillbringade fyra veckor på en psykiatrisk avdelning.

24-åringen har bott på flera ställen under åren, bland annat hos sin farfar, härbärgen, på ett vandrarhem och på gatan.

Mamman säger också att hon hoppas för sitt liv att den skadade flickan inte dör.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.