Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Knivmannen i Norrköping – "Jag måste göra någon illa för att få komma till rättspsyk"

Gripandet
1 av 3

Gripandet

NT

2 av 3

NT

Knivmannen i Norrköping är nu gripen.
3 av 3

Knivmannen i Norrköping är nu gripen.

TT bild

Nyheter | 17/08/2015 20:37

Mamman berättar.

"Jag måste göra mig själv eller någon annan illa för att få komma till rättspsyk."

Så sa den 24-årige mannen som är anhållen misstänkt för knivdåden i Norrköping, till sin mamma när hon nyligen körde honom till psykakuten.

Började bete sig konstigt

I en intervju med Aftonbladet berättar 24-åringens mamma att hon kämpat för att få hjälp med sin son i tre år.

– Psykiatrin säger att han måste få vård för missbruk, missbruksvården säger att han först måste få hjälp för sina psykiska problem, socialen säger "kommer han hit frivilligt, kan vi hjälpa honom", säger hon till Aftonbladet.

Mamman beskriver honom som en go och glad kille i ungdomsåren. Men någonting hände i samband med föräldrarnas skilsmässa när han gick ut gymnasiet.

Sonen fick svårt att leva med andra människor och kunde inte ha rutiner.

– Han hade en föreställning om att han var en högre stående människa. Han visste allt, vi andra visste ingenting. Han kunde låta som en präst och tala om för oss hur vi ska leva våra liv, säger mamman till Aftonbladet.


Faksimil NT

"Gormade att han skulle döda folk"

För två månader sedan fick hon åka och hämta sonen i centrala Norrköping när han umgicks med missbrukare, då en väninna hade sett honom gorma till folk på gatan att han skulle döda folk.

– Jag åkte ner för att hämta honom. Och det var enda gången han talade om att han behövde hjälp. I vanliga fall tyckte han förstås att även psykologer är dumma i huvudet, säger hon till Aftonbladet.

I bilen på väg till psykakuten hade sonen sagt till sin mamma att han var beredd på att skada sig själv eller andra för att få komma in på rättpsyk. Men han hann ändra sig under de timmarna han väntade på läkare, så han var ute igen.

Tvångsomhändertagen

Mamman berättar även att sonen aldrig tidigare varit farlig och att han inte fått någon diagnos, men att han blivit tvångsomhändertagen vid ett tillfälle för tre år sedan när han betedde sig konstigt och tillbringade fyra veckor på en psykiatrisk avdelning.

24-åringen har bott på flera ställen under åren, bland annat hos sin farfar, härbärgen, på ett vandrarhem och på gatan.

Mamman säger också att hon hoppas för sitt liv att den skadade flickan inte dör.