Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

11 resmål som svenskar varnas för

Thailand.
1 av 11

Thailand.

ap/TT Bild

Egyptien.
2 av 11

Egyptien.

Ap/TT Bild

Indien.
3 av 11

Indien.

AP/ TT Bild

Malaysia.
4 av 11

Malaysia.

Lai Seng Sin/TT Bild

 Turkiet.
5 av 11

Turkiet.

Ap/TT BIld

Tunisien.
6 av 11

Tunisien.

Ap/TT Bild

Filippinerna.
7 av 11

Filippinerna.

Ap/TT Bild

Haiti.
8 av 11

Haiti.

Ap/TT Bild

Algeriet.
9 av 11

Algeriet.

Scanpix Norway / Tore Meek/TTBild

Kenya.
10 av 11

Kenya.

AP/TT Bild

Israel.
11 av 11

Israel.

AP/TT Bild

Nyheter | 19/08/2015 12:46

Innan du bokar biljetten gäller det att ha koll på var det är säkrast att åka.

Utrikesdepartementet, UD, har listat länder där det finns områden man bör undvika om det är möjligt. Här nedan är några av dem.

1. Egyptien (delar av)

På grund av säkerhetsläget så avråder Utrikesdepartementet, UD, alla resor till Sinai-halvön. Och UD avråder från resor till Sharm el-Sheikh om de inte är nödvändiga. UD avråder även resor som inte är nödvändiga till övriga Egypten. Men det ska vara fritt fram att resa till Kairo, Alexandria och resor däremellan, turistorterna vid Rödahavskusten, Nildalen mellan Luxor och Abu Simbel samt resor mellan dessa delar av Nildalen och turistorterna vid Rödahavskusten.

Bildkälla: TT Bild

2. Indien (delar av)

UD avråder från icke nödvändiga resor till den indiska delstaten Jammu och Kashmir. Området Ladakh är ett undantag dit säkerhetsläget tillåter resor med flyg till Leh eller landvägen via Manali, Himachal Pradesh.

Bildkälla: TT Bild

3. Malaysia (delar av)

Här ska man undvika orterna Tawau och Tambisan (beläget cirka 150 km nordost från orten Lahad Datu) på östra Sabah. UD:s avrådan gäller 10 kilometer in i landet från kustlinjen, detta gäller även öarna. Avrådan gäller även öarna utanför den angivna kuststräckan.

Bildkälla: TT Bild

4. Thailand (delar av)

UD avråder resor som inte är nödvändiga till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.

Bildkälla: TT Bild

5. Turkiet (delar av)

Alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, avråds. Dessutom så avråder UD icke nödvändiga resor till provinsen Hakkari vid den irakiska gränsen och de delar av provinserna Hatay, Gaziantep, Kilis, Mardin, Sanilurfa, Sirnak och Siirt som ligger bortom 10 kilometer från den syriska gränsen.

Bildkälla: TT Bild

6. Tunisien (delar av)

UD avråder resor till Tunisien om de inte är nödvändiga. Alla resor till nationalparken Jebel Chaambi avråds, även alla resor till gränsområdena mot Libyen och Algeriet. Däremot så är resor till turistorterna är vid medelhavskusten undantag – om de är nödvändiga.

Bildkälla: TT Bild

7. Filippinerna (delar av)

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD tills vidare från alla resor till Mindanao och Sulu-arkipelagen.

Bildkälla: TT Bild

8. Haiti

UD avråder icke nödvändiga resor till Haiti.

Bildkälla: TT Bild

9. Algeriet (delar av)

Res inte till Sahelområdet i Algeriet, det vill säga de södra ökenområdena gränsande till Mauretanien, Mali, Niger och Libyen, inklusive turistregionerna Tamanrasset och Djanet. Om de inte är nödvändiga resor.

Bildkälla: TT Bild

10. Kenya (delar av)

Gör inga icke nödvändiga resor till Kenyas kustområde inom 150km från gränsen till Somalia, detta rör även kringliggande öar. Och gör helst inte heller icke nödvändiga resor till länen Garissa, Mandera och Wajir counties. I övriga delar av gränsområdet till Somalia avrådes resor inom 60km från landgränsen, om de inte är nödvändiga.

Bildkälla: TT Bild

11. Israel (delar av)

Här avråder UD att man resor som inte är nödvändiga till Israels närområde mot Gaza. Det ska röra ett avstånd om 40 km från Gaza.

Bildkälla: TT Bild

Är du orolig när du reser?