Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här innebär börsraset för dig

- 24/08/2015, 16:02
Stockholmsbörsen har rasat.
1 av 4

Stockholmsbörsen har rasat.

TT NYHETSBYRÅN

Detta innebär att värdet på bland annat sverigefonder sjunker.
2 av 4

Detta innebär att värdet på bland annat sverigefonder sjunker.

TT NYHETSBYRÅN

Men sparekonomen Claes Hemberg menar att detta inte är ovanligt.
3 av 4

Men sparekonomen Claes Hemberg menar att detta inte är ovanligt.

TT NYHETSBYRÅN

Trots att det är det största raset på fyra, fem år.
4 av 4

Trots att det är det största raset på fyra, fem år.

TT NYHETSBYRÅN

I dag har Stockholmsbörsen rasat, men vad innebär det för dig?

Stockholmsbörsen har under måndagen rasat. Svenska Dagbladet har rapporterat att det även är blodigt bland bankerna på Wall Street.

Nyheter24 ringde upp sparekonomen Claes Hemberg från Avanza för att få klarhet i vad det är som händer.

– Börsen har gått starkt under fem års tid och dubblats i värde. Det finns alltid något som överraskar negativt, säger han och fortsätter:

– Den här gången är det Kina och den kinesiska börsen som gått ner 8 procent sedan i morse. Det beror på hur tillväxten och ekonomin ser ut. Då börjar man i Sverige och resten av Europa fundera på hur ser tillväxten egentligen ser ut i Kina.

Vad innebär det här för oss vanliga människor?

– De pengar som vi har sparade i sverigefonder backar i värde, en globalfond har i dag kanske gått ner i världsindex som det heter.

Hemberg berättar att det kort och gott innebär att om man hade 1 krona för fem år sedan hade man 2 kronor för en månad sedan och nu på en månads tid har de sjunkit till 1,90 kronor.

– När det svänger till, så börjar folk undra om det ska bli värre och falla mer, om det skulle påverka våra jobb. Börsen kan falla ner och det är inte alls konstigt, men det kan inte påverka våra jobb i dagsläget.


Bildkälla

Du verkar inte särskilt orolig?

– Det är självklart en stor händelse och det första stora raset på fyra fem år, men det betyder inte att vi ska springa och sälja alla våra fonder. Vi kommer fortfarande ha någonstans att bo och jobba som vanligt.

Hemberg säger att något man bör fundera på är hur mycket pengar man har på sparkontot och på börsen. Han rekommenderar att ha olika sätt att spara.

– Jag skulle säga 20 procent i räntor, vilket innebär på ett sparkonto, för att ha råd med julklappar och semesterresor, eller om bilen går sönder. Samtidigt behöver man pengar som växer, det gäller att ha både salt och peppar, säger Hemberg och fortsätter:

– Om du däremot har alla dina sparade pengar i aktier och tänker köpa julklappar om 2 eller 3 månader är du för beroende av börsen.

Svenska Dagbladet rapporterar att Stockholmsbörsen klockan 15:40 gått ner - 5,4 procent.

Är du orolig för börsraset?