Nu har siffrorna för sommaren 2015 sammanställts.
1 av 3
Nu har siffrorna för sommaren 2015 sammanställts. - Foto: tt bild
57 människor dog på de svenska vägarna 2015.
2 av 3
57 människor dog på de svenska vägarna 2015. - Foto: tt bild
Det är en mycket låg siffra.
3 av 3
Det är en mycket låg siffra. - Foto: tt bild

Så många dog i sommartrafiken

Nya siffror.


Sommaren är oftast en tuff tid på de svenska vägarna med mycket olyckor och dödsfall. Det beror på att många är ute på vägarna, och att många kör mer vårdslöst när vägunderlaget är fint.

– Man trycker gärna på gasen lite extra. Folk är rädda för snö, men de månaderna där vi har noll dödsfall i trafiken är nästan alltid månader med snö. Folk är mer försiktiga då, sa trafikexperten Lars Ekman till Nyheter24 tidigare i sommar.

Men sommaren 2015 blev ovanligt lugn på vägarna. 57 personer dog i trafiken under perioden 15 juni-15 augusti. Det är den lägsta siffra under hela den uppmätta perioden 2006-2015, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Bild:TT

Dock är det fler bilister som omkommit i år jämfört med förra året, medan antalet döda cyklister och gångtrafikanter har minskat, enligt Transportstyrelsen.

– Sverige har ett mål om högst 220 omkomna inom vägtrafiken senast år 2020. De här nya siffrorna visar att vi ligger i linje med den utvecklingen, säger Maria Ågren, generaldirektör på Transportstyrelsen i pressmeddelandet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!