Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så fuskas det med Swish-betalningar

Populär app.
1 av 5

Populär app.

Faksimil

Många betalningar görs.
2 av 5

Många betalningar görs.

Faksimil

Swish.
3 av 5

Swish.

Faksimil

Används nu även av företag.
4 av 5

Används nu även av företag.

Faksimil

Vilket oroar Skatteverket.
5 av 5

Vilket oroar Skatteverket.

SVENSKA DAGBLADET

Nyheter | 08/09/2015 08:41

Fler och fler företag använder Swish – vilket ställer till det för Skatteverket.

Många, många använder sig numera av betalappen Swish – och inte bara privatpersoner. Något som ställer till problem för Skatteverket, det berättar Svenska Dagbladet.

Även näringsidkare har nämligen sett fördelar med de smidiga betalningarna, men problemet är att alla inte registreras vilket gör att de hamnar utanför bokföringen.

– Här ser vi en hel del brister. Kunden swishar iväg pengarna men i nästa steg ska man få ett kvitto på att det har registrerats. Här ser vi att man ofta struntar i att slå in det, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, till Svenska Dagbladet.

Bild: TT

Enligt honom har Skatteverkets kontroller visat att antalet företag som slarvar med sin redovisning ökat – och han tror att det handlar både om medvetet och omedvetet slarv.

– Tittar man på antalet sanktioner så brukar det bli sanktioner i cirka 25 procent av de kontroller vi genomför. Nu i somras låg det på cirka 40 procent i Västsverige och så ser det också ut i södra Sverige. Men bristerna gäller inte bara vid Swish-betalningar utan att man låter bli att registrera en betalning i största allmänhet.

Bild: Faksimil

Något som kan komma att leda till nya regler.

– Vi ska titta över lagstiftningen när det gäller kassaregister. När man köper något och får ett kvitto så står det att betalningen skett med kort eller kontant men Swish är ju varken eller. Här måste det bli tydligare så att det framgår på kvittot hur varan eller tjänsten har betalats, säger Svensson till Svenska Dagbladet.

Använder du Swish?