Vilket oroar Skatteverket.
Vilket oroar Skatteverket. - Foto: SVENSKA DAGBLADET

Så fuskas det med Swish-betalningar

Fler och fler företag använder Swish – vilket ställer till det för Skatteverket.


Många, många använder sig numera av betalappen Swish – och inte bara privatpersoner. Något som ställer till problem för Skatteverket, det berättar Svenska Dagbladet.

Även näringsidkare har nämligen sett fördelar med de smidiga betalningarna, men problemet är att alla inte registreras vilket gör att de hamnar utanför bokföringen.

– Här ser vi en hel del brister. Kunden swishar iväg pengarna men i nästa steg ska man få ett kvitto på att det har registrerats. Här ser vi att man ofta struntar i att slå in det, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, till Svenska Dagbladet.

Bild: TT

Enligt honom har Skatteverkets kontroller visat att antalet företag som slarvar med sin redovisning ökat – och han tror att det handlar både om medvetet och omedvetet slarv.

– Tittar man på antalet sanktioner så brukar det bli sanktioner i cirka 25 procent av de kontroller vi genomför. Nu i somras låg det på cirka 40 procent i Västsverige och så ser det också ut i södra Sverige. Men bristerna gäller inte bara vid Swish-betalningar utan att man låter bli att registrera en betalning i största allmänhet.

Bild: Faksimil

Något som kan komma att leda till nya regler.

– Vi ska titta över lagstiftningen när det gäller kassaregister. När man köper något och får ett kvitto så står det att betalningen skett med kort eller kontant men Swish är ju varken eller. Här måste det bli tydligare så att det framgår på kvittot hur varan eller tjänsten har betalats, säger Svensson till Svenska Dagbladet.

/
App
/
/
Använder du Swish?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Dödsskott mot palestinier på Västbanken

Avvaktande öppning på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inleder avvaktande i väntan på amerikansk jobbstatistik under eftermiddagen. Vid öppning pendlar OMXS-index kring nollan med blandad utveckling för storbolagen. Indextunga Ericsson lyfter 1,4 procent medan H&M stiger 1,2 procent på en uppgraderad syn från Handelsbanken.

Stridslystet i Dubai – oljeland gör motstånd

Det råder dålig stämning bland skyskraporna i Dubai. Infekterade bråk om framtiden för utsläppsbovarna olja, kol och naturgas präglar klimatmötet COP28. Det är en uppförsbacke, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.

Nödmöte i jul? Ingen enighet om budgetregler

Inget avtal synes än bland EU:s finansministrar om nya budgetregler. Nu ökar risken för ett extra krismöte innan jul.

Fler studerar när de närmar sig 60

Allt fler som fyllt 47 väljer att studera. På tio år har gruppen ökat med 64 procent, visar en undersökning från CSN. Kvinnor dominerar stort bland dem som väljer att utbilda sig i övre medelåldern.

Giftvarning till boende i Glasriket dröjde

I småländska Orrefors finns bly och arsenik i marken i närheten av bostäder. Redan för tre år sedan visste kommunen att marken kunde vara förorenad, men först nu har marken kontrollerats grundligare och de boende varnats, rapporterar P4 Kalmar.